Caută
Close this search box.

La întâlnirea Trump-Merkel, președintele american a criticat țările membre NATO, cu excepţia Germaniei

 

Președintele american Donald Trump a fost vineri gazda cancelarului german Angela Merkel la Casa Albă, relatează Reuters. Întâlnirea celor doi fusese programată inițial marți, dar a fost amânată din cauza furtunii de zăpadă care a lovit coasta de est a Statelor Unite.

Trump a reafirmat cu ocazia întrevederii cu Merkel că membrii NATO trebuie să își achite corect obligațiile financiare față de alianță. El a apreciat însă, potrivit agenției Reuters, eforturile guvernului de la Berlin pentru creșterea bugetului apărării și atingerea unei cote de cel puțin 2% din PIB. În replică, Angela Merkel a declarat că Germania se angajează să atingă nivelul respectiv al alocării bugetare până în 2004, adaugă AFP.

Xinhua reamintește că în ianuarie, Trump a acordat un interviu presei europene, în care a susținut că NATO este o organizație depășită, deoarece nu luptă împotriva terorismului. După ce și-a preluat mandatul de președinte, el a coborât însă tonul criticilor la adresa alianței nord-atlantice. Vineri, el a declarat că i-a reafirmat cancelarului Merkel sprijinul său puternic pentru NATO, precizează AFP.

Migrația a fost un alt subiect pe agenda discuțiilor de la Casa Albă. Președintele SUA a subliniat, la conferința de presă comună cu cancelarul german, că imigrația este „un privilegiu, nu un drept”.

În privința relațiilor comerciale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, Trump a insistat că nu este izolaționist, dar dorește tratate de schimb echitabile.

Merkel a afirmat că mai speră să se reia negocierile pentru tratatul transatlantic de liber schimb, între SUA și UE. Acesta ar fi, după aprecierea ei, un tratat bilateral, de tipul celor preferate de Trump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri