Caută
Close this search box.

O nouă plantă a fost descoperită în România! Este unică în lume – un fel de mărar dobrogean!

Flora mondială are acum o nouă specie de plantă, descoperită de biologi, în Dobrogea. Când au găsit planta, în Rezervația Pădurea Dumbrăveni, biologii au reușit doar să o încadreze în familia Apiaceae, din care mai fac parte morcovul, pătrunjelul, mărarul, anunță Societatea Ornitologică Română.

Biologii au colectat frunze și au încercat să identifice genul. Exemplarul pe baza cărei a fost descrisă noua specie (holotip) este depus la ierbarul din Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca.

„Specia nouă a fost botezată Ferula mikraskythiana. Denumirea aleasă de noi pentru specie se datorează faptului că, din câte cunoaștem la momentul actual, este o specie endemică Dobrogei, cu areal foarte restrâns (singura populație de 172 de indivizi este localizată în Rezervația Pădurea Dumbrăveni), iar de aici vine și epitetul specific mikraskythiana – care se referă la denumirea în greaca veche a regiunii cunoscute azi sub numele de Dobrogea: Mikrá Skythia, în română Sciția Mică”, a declarat biologul Mátis Attila, cel care a găsit planta, alături de colega sa Havadtői Krisztina.

Pentru denumirea populară, propunerea biologilor este: aerel dobrogean.

Totul a durat aproape trei ani, timp în care biologii au făcut morfometrie, analiză genetică, colaborare cu mai mulți experți, prelucrare de date, plus procesul de publicare a articolului științific, care poate dura între 6 și 18 luni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri