Caută
Close this search box.

O româncă, printre cei mai buni arhitecţi din New York. Următorul proiect: o superpiscină în mijlocul râului Hudson

o româncă

Oana Stănescu s-a născut şi a crescut la Reşiţa, iar studiile de arhitectură le-a absolvit la Universitatea Politehnică din Timişoara. A ajuns în SUA când încă nu terminase facultatea, fiind selectată în cadrul unui program de stagiatură de către una dintre cele mai mari firme de arhitectură din lume. Tânăra spune că tot ce i s-a întâmplat este cu mult peste ce a visat vreodată.

„Totdeauna am spus că e mult peste ce am îndrăznit să visez. Efectiv, când merg dimineaţa la birou, câteodată nu-mi vine să cred că asta e viaţa mea, că pot să aduc câinele la birou, să-mi fac programul cum doresc… În general, încerc să gândesc aşa şi pe viitor. Nu că nu visez, dar cred că posibilităţile sunt mai mari decât pot eu să visez“, spune Oana Stănescu.

Aventura Oanei în domeiul arhitecturii nu are rădăcini în familie. De fapt, mama e economistă, iar tatăl e inginer, iar mama sa şi-ar fi dorit să-şi vadă fata doctoriţă.

„În copilărie, un lucru foarte important pentru mine a fost experienţa cu «Prietenii munţilor». De mici, ai noştri ne-au tot trimis la schi iarna, dar şi vara eram la munte. Crescând într-un aşa grup mare de prieteni şi având atâtea activităţi, cred că a fost o influenţă foarte bună, educativă, asupra modului meu de a vedea lumea şi de a interacţiona cu oamenii“, îşi aminteşte Oana despre anii copilăriei petrecuţi mai ales în Munţii Banatului. La Politehnică, Oana a ajuns inspirată de un prieten care studia deja arhitectura şi i-a propus să încerce acest domeniu.

În America a ajuns aproape din greşeală, cel puţin aşa simte Oana Stănescu, potrivit adevarul.ro. „Eram în timpul facultăţii, cu o bursă Erasmus, în Spania, şi am văzut pe net un anunţ prin care OMA, una dintre cele mai importante firme de arhitectură din lume, căuta studenţi pentru un program de stagiatură. Nu mi-am imaginat niciodată, la vremea aceea, că o asemenea firmă angajează studenţi şi doar în baza unui portofoliu. Lumea birourilor respective îmi părea un pic ca Hollywood, unde toţi sunt perfecţi şi nu te gândeşti că poţi să ajungi acolo. Am zis să aplic totuşi şi am trimis e-mailul, după care l-am şters, pentru că am zis că vreau să uit că l-am trimis. Nici nu mă voi mai gândi! Însă după o lună am primit un răspuns în care mi-au spus că vor să mă intervieveze. Am făcut un interviu pe Yahoo, cu unul dintre partenerii de la firma respectivă, care mi-a oferit un post“, îşi aminteşte Oana. La cateva săptămâni după interviu, a plecat în America şi totul a mers ca şi când ar fi fost scris să fie aşa.

A colaborat cu celebrul rapper american Kanye West

Oana Stănescu a intrat în atenţia presei americane şi internaţionale când a început colaborarea cu celebrul rapper american Kanye West, pentru care a creat un vulcan înalt de 50 de picioare, adică de puţin peste 15 metri, care a fost plasat pe scena turneului Yeezus.

„Am lucrat cu Kanye West şi pentru câteva case în L.A., unele sunt proiecte confidenţiale. E fascinant. Am călătorit cu el foarte mult şi în Europa, îi place să înveţe şi să absoarbă totul. E fascinat de arhitectură şi are viziune. Te ascultă şi efectiv e un dialog în care construieşti împreună cu el. Şi asta e foarte important pentru noi: clientul să înţeleagă ce faci şi să se implice.“

Oana a început şi o carieră universitară. „În ultimul semestru, anul trecut, am predat la MIT (n.r. – Massachusetts Institute of Technology, ceea ce fost fascinant.”

„Pe parcurs, am realizat că mi-ar fi greu să mă întorc în România, nu pentru că nu îmi e dragă ţara, dar din punct de vedere profesional mi-ar fi foarte greu, pentru că m-am obişnuit cu totul în altă lume. Dar în acelaşi timp, legătura cu ţara este foarte importantă“, spune reşiţeanca.

Îi e dor de casă şi speră ca în acest an să poată să vină în România şi să petreacă mai mult timp în casa de vacanţă de la Gărâna, locul pe care îl consideră cel mai frumos de pe pământ.

Printre proiectele firmei fondate de Oana Stănescu şi de Dong-Ping Wong s-au numărat câteva magazine, blocuri de locuinţe şi poduri din Hong Kong, Singapore, Shanghai, Toronto.

Însă unul dintre ele se detaşează de celelalte ca fiind proiectul lor de suflet: este vorba de +POOL, o piscină imaginată în mijlocul râului Hudson, în cartierul Manhattan.

„Aici, din cauza poluării, nu ai voie să faci baie, deşi suntem înconjuraţi de apă. Şi am avut ideea să facem o piscină uriaşă, care să plutească pe apă şi care să fie ca un filtru. Practic, prin pereţii ei, să filtreze apa. Efectiv înoţi în râu, dar într-o apă filtrată de pereţii piscinei“, îşi laudă arhitecta ideea. Proiectul a început în urmă cu şase ani şi Oana speră ca, în 2020, locuitorii Manhattanului să poate face baie în +POOL.

FOTO: adevarul.ro

 

 

Un răspuns

  1. Fața ei este acoperita partial de titlul, care este despre ea 😉
    El face parte din anturajul ei, nu invers 😉
    Va respect munca si va urez spor in toate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri