Caută
Close this search box.

EXCLUSIV: Doctorul Gheorghe Burnei, apărat de fostul său profesor de etică. O emoționantă scrisoare de sprijin pentru elevul său

foto: Magna News

Ne-a parvenit la redacție o scrisoare emoționantă de susținere a ortopedului pediatru Gheorghe Burnei, pe care am decis s-o publicăm ca o demonstrație firească a bunului simț, uitat printre culoarele murdare ale prezentului: profesorul îi ia apărarea elevului și crede necondiționat în calitatea sa morală. E vorba de fostul profesor de filozofie și etică din anul I de facultate. ” Era unul dintre cei mai serioși studenți”, își amintește profesorul de filozofie și etică Ion Batlan, care acuză lipsa de selecție a valorilor din societatea românească.

Redăm mai jos conținul integral al textului

”Mai avem oare nevoie de valori?

Într-un context social bulversat și bulversant în care individul nu se regăsește ca om, în care aspirațiile lui de realizare umană nu-și găsesc împlinirea, în care întrebările perene, esențiale pentru el, nu-și găsesc răspunsuri dezirabile, în care ”avoir-ul” domină în detrimentul lui ”etre” creând multe inechități, uneori chiar tragedii umane, e firesc să ne punem întrebarea: unde sunt adevăratele valori care să ne servească drept modele umane, care să ne fie repere în viață pentru majoritatea dintre noi? Pentru un intelelectual care după 1989 se aștepta la o societate mai dreaptă, prosperă, cu posibilități pentru oameni de a se realiza cât mai amplu, cu repere umane demne de urmat, realitatea de azi i se prezintă cu totul altfel.

În orice domeniu am analiza astăzi, se observă ușor că multe dintre autenticele valori  sunt estompate, li se ”găsesc” zeci de acuze nefondate, unele dintre ele fabricate, iar în locul lor apar ”peste noapte” altele din rândul unor mediocrități care nu au creat nimic original. Autorul ar avea zeci de exemple din diferite domenii de activitate. Unul dintre aceste exemple este și cel al profesorului universitar doctor Gheorge Burnei.

Autorul acestor rânduri a predat între 1971 și 1992 disciplinetele de Etică și Filozofie la Facultățile de Medicină Generală și Pediatrie. L-am cunoscut pe dr. Burnei din anul I. Era unul dintre cei mai serioși studenți, cu o înaltă conștiință a datoriei care, atât la seminarii cât și la curs, se preocupa continuu să se perfecționeze, să se dezvolte cât mai mult pe linia cunoașterii.

Cel mai mult ca student am colaborat cu el într-o brigadă științifică. Fusesem desemnat să formez și să conduc un grup de studenți selectați, (câte unul de la fiecare facultate din București) pentru a merge în județe și, precum brigăzile lui Dimitrie Gusti, să contribuie prin dezbateri la ridicarea nivelului de cultură, în special al celor de la sate. Fiind vară, m-am lovit de refuzul multor studenți de la medicină pe motiv că aceștia pierd banii ce le reveneau pentru practica din spital. Am apelat în ultimă instanță la studentul Gheorghe Burnei care era în provincie și atunci ajunsese în anul III sau IV. A venit cu primul tren și, după ce am făcut rost de cărți, am plecat împreună în județul Tulcea.

S-a dovedit un om cu un frumos caracter, interesat sincer în a face bine oamenilor, cu o foarte bună pregătire pentru viitorul medic, foarte exigent cu sine și, timp de o lună, când stăteam împreună în fiecare seară am reușit să-i cunosc și idealurile de realizare. Cele mai importante fiind cele profesionale, familia și îndeosebi idealurile științifice cu profesia aleasă. A fost cel mai solicitat și cel mai competent student pe care l-am avut în acea brigadă.

Viața ne-a ajutat să ne întâlnim și în alte împrejurări. Peste tot, ca stagiar și apoi ca medic am auzit numai cuvinte de laudă din partea pacienților săi. Pe mulți i-am întrebat, probabil și deformat de profesie (eram profesor de etică), dacă le-a cerut bani, dacă se poartă frumos cu ei, dacă le condiționează cu ceva actul medical și răspunsurile au fost totdeauna categoric negativ.

Știu de asemenea că în I.M.F. s-a discutat mult când profesorul Pesamosca auzind de doctorul Burnei s-a dus personal la Mangalia, unde profesa acesta, să se convingă dacă ce se spune despre realizările remarcabile ale acestuia sunt adevărate. Întors la catedra din București, profesorul Pesamosca le-a spus tuturor că dorește neapărat să-l aibă colaborator pe doctorul Burnei, lăudând mult realizările acestuia. Așa a fost adus dr. Gh.Burnei la catedră în București.

După 2004, când am reușit ca redactor șef la A.N.E.F.S. să duc revista științifică ”Discobolul”  la calificativul ”B+” , am fost prin spitale la foștii mei studenți și i-am solicitat să participe și ei cu studii științifice la revista mea. Cel mai activ a fost profesorul Gh. Burnei. Nu publica numai el ci antrena întregul colectiv. Am colaborat până în 2011 când am ieșit la pensie. Ca redactor șef eram dator să citesc tot ce se publică în revistă. Niciodată, în nici un articol, nu am observat că ar fi vorba de experimente pe oameni. Toate articolele se caracterizau prin metode științifice autentice, reușeau să convingă prin argumentare logică, riguroasă. Revista câștiga mult în valoare prin articolele de la catedra profesorului Burnei.

De aceea sunt extrem de revoltat că un om de asemenea valoare morală și profesională a fost atras într-o șarjă mediatică și juridică pe care nu o merită. Cum se poate afirma pe toate ecranele televiziunilor actul medical când nu există nicio probă? Eu știu că deseori îl preocupă un caz pe care vrea să-l rezolve, stă la el de câteva zile, studiindu-l, iar acuzațiile care i se aduc sugerează că așteaptă bani mulți și de aceea pacienții nu erau operați imediat. Dacă ar fi fost interesat de bani desigur că ar fi plecat în Anglia. Atunci i s-a propus un salariu foarte mare în lire, dar el a preferat să rămână în țară spunându-mi că vrea să-i ajute, cât poate, pe pacienții de la el din țară și că salariul de profesor universitar îl ajută să trăiască decent.

S-a făcut mare caz de câțiva dintre foștii săi pacienți că au rămas cu serioase sechele. Eu știu că mulți părinți care veneau cu cazuri ce aveau malformații sau leziuni foarte grave, care erau refuzați de alți medici, se rugau insistent de profesorul Burnei să-i salveze copilul și acesta se angaja cu mari riscuri. Și dacă un copil rămânea cu un picior sau cu o mână mai scurtă, profesorul Burnei îi ajuta să scape de moarte, să trăiască.

De aceea era așa de mult căutat căci în mii de cazuri a reușit să învingă bolile sau chiar moartea. Aceste mii de cazuri de ce nu se iau în considerare?

Și atunci dacă așa cum am arătat, nu condiționarea actul medical, dacă nu a plecat din țară după câștig material, dacă se comportă omenește cu pacienții luptând permanent pentru a le asigura viața, dacă nu făcea experiențe pe oameni, atunci de ce și de unde atâtea neadevăruri pentru a-l distruge sau umili ca profesionist? Se vede clar că la fel ca și alte personalități atacate, tot atât de nedrept ca și profesorul Burnei, se urmărește de fapt distrugerea valorilor din toate domeniile.

Sunt convins că ancheta în derulare, prin juriștii implicați, va scoate la iveală și cauzele subiective ce au dus la această situație. Nu e normal ca o astfel de valoare umană să fie umilită, denigrată și îndeosebi înlocuită numai că are o anumită vârstă sau că este șef de clinică.

Am mare speranță că juriștii implicați în decizie vor cântări corect, în spiritul dreptății, această cauză și că vor reda profesorului Burnei demnitatea, respectul și prestigiul pe care îl merită o autentică valoare umană și profesională.

Prof.Univ.Ar. Ion Bâtlan”

În prezent, prof. dr. Gheorghe Burnei, chirurg ortoped și fost sef de secție la spitalul Marie Curie din Capitală este cercetat, sub control judiciar, deși procurorii au solicitat arestarea medicului. Mai mult, medicul a primit dreptul de a profesa în toate spitalele din țară și în cele private, mai puțin la spitalul Marie Curie, acolo unde sunt ținute documente care reflectă activitatea sa din trecut. În motivarea de la Tribunalul Bucureşti, se precizează că anchetatorii de la Parchetul Capitalei și de la DGA nu au dovedit mai multe acuzaţii la adresa doctorului, respectiv malpraxis, experimente pe copii şi folosirea de dispozitive neomologate. Pentru faptele de mită recunoscute, înregistrările de la dosar arată că medicul „a acceptat cu greu sumele de bani primite de la pacienți”.

Foto: MagnaNews, Gala TopMedici

4 răspunsuri

  1. Are mare dreptate fostul profesor de etica,Ion Batlan,privind incercarile de a-l incrimina pe Dl. doctor
    Gheorghe Burnei,un profesionist desavarsit,OM in adevaratul sens al nobletei rasei umane.Nu voi divulga
    sursele,dovezile pe care le am pentru apararea lui,dar,cunoscandu-l pe Dl.doctor Pesamosca (mi-a salvat
    copilul de la o operatie de fractura craniana,ce l-ar fi distrus pe viata),sunt convinsa ca l-a adus pe Dr.
    Burnei in capitala,la Spitatul Marie Curie,pentru ca i-a cunoscut capacitatile.
    Din pacate,oamenii de nota10,sunt „ingropati”de cei de nota 7 sau mai putin,iar noi,beneficiarii nu facem
    mai nimic,pentru promovarea valorilor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri