Caută
Close this search box.

Luni, 20 martie, este Ziua internațională a fericirii. Şi nu numai…

 

Ziua internațională a fericirii (International Day of Happiness) este celebrată la 20 martie, fiind proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 66/281 din 12 iulie 2012, potrivit www.un.org.

”Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale ființei umane”, subliniază Adunarea ONU în Rezoluția adoptată prin consens. Documentul propune celor 193 de țări membre să celebreze această zi ”în manieră potrivită, în special prin activități educative” și să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.

Inițiativa de a marca o zi internațională a fericirii i-a aparținut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU și membru al organizației ”Economiști pentru pace și securitate”, un ONG afiliat ONU. Unul din scopurile fundamentale ale zilei propuse de Jayme Illien este de a atrage atenția asupra unuia din marile mituri ale lumii contemporane, acela că fericirea umană crește proporțional cu succesul economic sau cu produsul intern brut al țărilor.

Pentru ediția 2017 a Zilei internaționale a fericirii, ONU a decis să readucă în atenția publică Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în septembrie 2015. În cadrul acesteia se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), reunite informal și sub denumirea de Obiective Globale. Printre ele se află ”fără sărăcie”, ”foamete zero”, ”sănătate și bunăstare”. Pentru a le promova, ONU folosește imaginea simpaticelor personaje de desene animate ”ștrumfi” și le recomandă utilizatorilor rețelelor de socializare ca în ziua de 20 martie să folosească #SmallSmurfsBigGoals.

Conform http://www.dayofhappiness.net/happy/, care citează lucrarea ”10 Keys to Happier Meaning” a psihologului britanic Vanessa King, există zece chei spre o viață mai fericită. Prima este generozitatea, care nu se rezumă doar la oferirea de obiecte materiale, ci și la timp și atenție.

O a doua cheie, o consecință a celei dintâi, este apropierea de oameni, stabilirea de relații sociale solide, de încredere.

Pe locul al treilea se situează sportul, mișcarea, menținerea unui corp tonifiat și sănătos contând enorm pentru atingerea satisfacției de viață.

Curiozitatea, dorința de a afla lucruri noi despre lumea înconjurătoare este o cale sigură dacă nu întotdeauna spre informații plăcute, cel puțin spre mai puține surprize neplăcute. A încerca mereu lucruri noi este o altă cheie spre fericire.

Cea de-a șasea cheie spre fericire este stabilirea unor scopuri, țeluri relevante în viață. Stăruința, puterea de a trece peste neplăceri este un alt secret spre un trai fericit.

Fericirea nu poate fi atinsă în totalitate fără o viață emoțională împlinită și nici fără a putea să accepți cine ești cu adevărat. În sfârșit, apartenența la ceva mai mare decât propria persoană, precum religia sau întemeierea unei familii, poate fi o condiție pentru o existență fericită, în opinia autoarei britanice.

Tot astăzi sărbătorim şi Ziua internațională fără carne („Journée Internationale sans viande”/”Meatout Day”). Această zi a fost lansată în 1985 de Asociația americană pentru drepturile animalelor, FARM, care militează pentru o alimentație fără produse de origine animală și din respect pentru animale, pentru conservarea planetei și îmbunătățirea sănătății populației, potrivit www.meatout.org.

Aniversată la început doar pe continentul american, a câștigat repede teren și pe alte continente, devenind cea mai mare campanie de educare și informare a populației asupra produselor alimentare. Această zi este puternic susținută prin numeroase campanii, prin care se militează pentru o dietă fără produse de origine animală.

Ziua internațională fără carne reprezintă una de conștientizare a stilului de viață fără carne, care își propune să încurajeze vegetarianismul și să determine oamenii să descopere un alt mod de viață, cu repercusiuni benefice la nivelul sănătății. Este o zi în care este promovată o nutriție fără carne, iar acțiunile organizate cu acest prilej urmăresc să-i îndrume pe cei dispuși să treacă la o dietă bazată pe fructe, legume, cereale și leguminoase.

Dieta vegetală reprezintă un regim alimentar alternativ viabil pentru organism, deoarece este capabilă să ofere cantități suficiente de nutrienți esențiali tuturor etapelor de creștere și dezvoltare. Vegetarianismul poate crește longevitatea, îmbunătățește funcționarea sistemului imun și reduce semnificativ riscul de apariție a diverselor boli. Din ce în ce mai mulți oameni îmbrățișează acest mod de viață fiind conștienți că o dietă vegetariană echilibrată și diversificată, fără carne, poate asigura necesarul de substanțe nutritive de care are nevoie organismul.

Ce mai sărbătorim în 20 martie?

Ziua internațională a Francofoniei este sărbătorită, în fiecare an, la 20 martie, marcând, astfel, data la care, în anul 1970, 21 de state și de guverne au semnat convenția de înființare a Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), organizație interguvernamentală fondată pe baza unui numitor comun, respectiv folosirea limbii franceze, notează site-ul http://www.francophonie.org.

Ziua internațională a astrologiei (International Astrology Day) este celebrată în 2017 pe 20 martie, ziua în care se produce echinocțiul de primăvară în emisfera nordică, marcând astfel și începutul anului astrologic, atunci când Soarele intră în semnul tropical din Berbec, potrivit www.cute-calendar.com.

Şi nu în ultimul rând, la 20 martie sărbătorim Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret. Acest obicei se marchează în fiecare an începând din 2001, la inițiativa Asociației Internaționale a Teatrului pentru Copii și Tineret – ASSITEJ (Association Internationale du Théatre pour L´Enfence et la Jeunesse), organizație nonguvernamentală, fondată în 1965, potrivit http://www.assitej-international.org/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri