Caută
Close this search box.

Fethullah Gulen are mandat de arestare emis de Turcia

 

Turcia a emis marţi un mandat de arestare pe numele lui Fethullah Gulen, clericul exilat în SUA acuzat că s-ar afla în spatele puciului din iulie anul trecut. Mandatul de arestare vizează ancheta privind uciderea în 2007 a celebrului jurnalist de origine armeană Hrant Dink.

Este pentru prima dată când Ankara evocă oficial o legătură între asasinatul lui Dink, care la vremea respectivă a zguduit Turcia, şi mişcarea lui Gulen.

Autorităţile din Istanbul vor arestarea lui Gulen, precum şi a altor cinci persoane, inclusiv fostul procuror Zekeriya Oz, privit în Turcia drept un „gulenist”, conform agenţiei Anadolu, care nu relatează motivele pentru care parchetul a luat această decizie, nici fundamentul acesteia.

Jurnalistul Hrant Dink a fost asasinat cu două gloanţe în faţa sediului ziarului Agos, pe care îl conducea, pe 19 ianuarie 2007.

Asasinul, Ogun Samast, care avea numai 17 ani, şi-a recunoscut fapta şi a fost condamnat la aproape 23 de ani de închisoare în 2011, dar numele eventualilor săi complici face în continuare subiectul unei polemici puternice.

Fethullah Gulen, care locuieşte de mulţi ani în SUA, este considerat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan drept ”creierul” loviturii de stat din iulie 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri