Caută
Close this search box.

Analistul militar Sebastian Sârbu despre atentatul londonez: ”A acționat aripa iraniana a ISIS, cea mai dura”

Atentatele de la Londra poartă amprenta ISIS și au fost orchestrate de așa numiții lupi singuratici coordonați între ei, consideră analistul militar Sebastian Sârbu. ”Creierul acțiunii este însă Iranul care recent a pus pe lista neagră a politicii sale externe SUA , Marea Britanie și Israel, ca reprezentând dușmanii săi în dosarul nuclear”, a spus pentru Magna News Sebastian Sârbu.

Analistul militar consideră că în acest caz a acționat aripa iraniana a ISIS, cea mai dură, capabilă să penetreze sisteme puternice de securitate.
Mai mult decât atat, această acțiune este o răzbunare pentru interdicția instituită de SUA, Canada și Marea Britanie  privind dreptul de a folosi aparatura  electronică, pe rutele aeriene, implicând țări musulmane printre care și Iranul. ”S-a testat securitatea și în același timp s-a lansat un  mesaj de descurajare ale noilor măsuri antiteroriste după deviza <nu ne lăsam… intimidați>”, a explicat vicepreședintele Academiei Naționale de Securitate.

Servicile britanice au știut despre planul ISIS, dar nu au acționat

Sebastian Sârbu susține și că serviciile britanice aveau informații despre acest atentat, dar nu au acționat în direcția prevenirii. Practic a existat o breșă de comunicare operativă, în timp util, între serviciile de securitate și autoritățile britanice.

”Este clar că premierul britanic Theresa May nu controlează serviciul britanic MI 6 a cărei conducere trebuia demisă, deoarece a rămas tributară administrației premierului David Cameron, aducând deservicii pe axa Washington -Londra în domeniul intelligence-ului strategic, dacă este să ne referim numai la recentul scandal de spionare a președintelui american Donald Trump de către serviciile britanice. Trebuie subliniat că Marea Britanie este o țară multiculturală, care din acest motiv  reprezintă o țintă pentru terorismul musulman, iar în contextul aplicării Brexitului capitolul acesta trebuia într-un fel închis. Este posibil ca în perioada următoare să asistăm și la alte asemenea atentate, printre țările vizate numărându-se SUA, Canada, Israel”, este de părere analistul și istoricul militar Sebastian Sârbu, vicepreședinte al Academiei Naționale de Securitate și Organizarea Apărării, special advisor – Helsinki Think Tank.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri