Caută
Close this search box.

La noaptea trecem la ora de vară, iar duminică va fi cea mai scurtă zi din an

 

România trece duminică la ora oficială de vară, ceasurile vor fi date înainte cu o oră la 03.00, care va deveni 04.00, iar 26 martie va fi cea mai scurtă zi din 2017.

În acest an, ora de vară se aplică din 26 martie până în noaptea de 28 spre 29 octombrie, cand se va reveni la ora oficiala de iarna. Duminică, 26 martie, când ceasurile vor fi date înainte cu o oră, va fi cea mai scurtă zi din an.

Din 26 martie până în 29 octombrie, perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.

Trenurile de călători care vor fi în trafic la ora 03.00, care va deveni ora 04.00, vor avea întârzieri. Trenurile spre Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina și Bulgaria vor circula după orele trecute în mersul trenurilor, pentru ca trecerea la ora de vară se face în aceeași zi si în aceste state.

În Romînia, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai și 2 octombrie. Până în 1939, ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00 și prima duminică din octombrie, ora 01.00.

Din 1941, ora de vară nu s-a mai folosit, fiind reintrodusă în România abia în 1979. Până în 1996, ora de vară se introducea de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lui septembrie. Din 1997 s-a trecut la ora de vară din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică din octombrie, potrivit Observatorului Astronomic.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie și 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai și 16 octombrie).

Alte țări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denemarca, Franșa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă și în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919.

Ora de vara este în prezent implementată în peste 70 de state, dar perioada variază de la o țară la alta.

Luni este cea mai grea zi pentru noi

Trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung, în cazul tinerilor și oamenilor sănătoși, în schimb, persoanele care suferă de anxietate și depresie, precum și vârstnicii ar putea simți un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări, explica un psiholog clinician, un chirurg si un specialist în somnologie.

„Cei mai mulți dintre noi ne adaptăm repede ceasul biologic la această trecere și o asimilăm cu o senzație pozitivă, respectiv cu venirea verii, mai mult soare, mai multă lumină… Totuși, cercetările spun că persoanele care suferă de anxietate și depresie ar putea simți un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări”, spune dr. Cătălin Luca, psiholog clinician prinicipal, citat de News.ro.

Trecerea la ora de vara afectează ritmul biologic zilnic, mai ales în cazul vârstnicilor, explică și chirurgul Gabriela Dascăl, de la Spitalul Județean de Urgență Constanța.

„Organismul este o constantă și este legat de foarte mulți factori. Cu cât îl modifici mai puțin, este mai bine. Nu cred că poate dovedi un stat care sunt economiile făcute prin trecerea la ora de vară, dar pot spune că pentru organism nu este benefic, iar cu vârsta te adaptezi și mai greu”, spune chirurgul pediatru Gabriela Dascăl, membru în Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România.

Potrivit medicului, după trecerea la ora de vară durează un timp până când organismul se adaptează la noul program.

„Cred că fiecare dintre noi resimțim acest lucru. Eu simt la personalul cu care lucrez. Simt la mine, medic, acest lucru”, mai spune Gabriela Dascăl.

La randul ei, Oana Deleanu, președintele Secțiunii de Somnologie din cadrul Societății Române de Pneumologie, precizează că modificarea programului de somn cu o oră în minus se recuperează într-o zi.

„Orice modificare a programului de somn ne afectează pentru o perioadă. De exemplu, modificarea cu o oră a programului de somn ne ia o zi de adaptare. Dacă modificarea este de șapte ore, de exemplu, când plecăm în SUA, ne ia cam o săptămână să ne adaptăm. Astfel, cea mai grea zi va fi luni pentru salariați, apoi se vor adapta. Sigur, vorbim de oameni sănătoși și cu program ordonat de somn”, a explicat medicul Deleanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri