Caută
Close this search box.

Concert in memoriam Silvia Totan

Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti a organizat, la Studioul de Operă şi Multimedia, un concert in memoriam Silvia Totan, cu prilejul marcării celor doi ani trecuţi de la decesul său.
Ca unul care am avut privilegiul să o cunosc pe pianista Silvia Totan, a fost o seară greu de uitat, emoţionante fiind numai cuvintele despre artistă, dar şi toată atmosfera la care au participat numeroase cadre didactice, foşti studenţi pregătiţi de Silvia Totan, o lungă perioadă de timp, acum valori certe ale scenei muzicale româneşti.
Dar acum este locul unor cuvinte despre viaţa Silviei Totan. Născută la Brasov, la data de 19 martie 1958, a studiat la conservatoarele din Iaşi (cu prof. Ioan Welt) şi Bucureşti (cu prof Gabriel Amiras). Vreme de decenii, Silvia Totan s-a dedicat, cu pasiune şi profesionalism, activităţii didactice în postura de lector universitar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti unde, ca pianist corepetitor al claselor de canto, a format generaţii de studenţi în spiritul profesiei de artist liric.
Între zecile de studenţi care au beneficiat de sfaturile sale se află Cellia Costea, Gabriel Căţe, Gabriel Vamvulescu, Marcel Pavel. Ea a călătorit mult în ţară şi peste hotare cu tinerii săi învăţăcei, pentru care a fost un adevărat înger păzitor.
A murit pianista la 16 martie 2015, în urma unei grele şi îndelungate suferinţe. A fost înmormântată la Cimitirul Bellu.
Seara dedicată memoriei sale a fost o evocare plină de amintiri, atunci când profesori, foşti stundenţi, iar la final soţul său, dirijorul Florin Totan au rostit cuvinte care nu se vor putea uita, în faţa unui imens portret al Silviei Totan, proiectat pe fundal.
Am ascultat arii celebre intrepretate de cei care au fost pregătiţi de Silvia Totan.
În sala primitoare, rândurile erau ocupate de oameni care au fost marcaţi de personalitatea sa.
Silvia Totan a participat la zeci de concerte din seria greu de uitat intitulată ”Muzicieni de azi, muzicieni de mâine” realizată de mult regretata Rodica Sava pentru Radio România Cultural. Elocvente sunt cuvintele sale, cuprinse în volumul Rodicăi Sava – „Un vis împlinit” :
„Îmi amintesc ce efervescenţa s-a creat la clasa de canto când am pomenit de audiţia ce are loc, în fiecare an, la Radio, în vederea selectării celor mai valoroşi tineri interpreţi. Toti studenţii au vrut sa cânte şi, deşi consideram ca nu toţi sunt la fel de bine pregătiţi, am cântat cu ei… Simţindu-se stimulaţi de ocazia de a se afirma pe plan naţional, prin acest ciclu de concerte (Muzicieni de azi…)  ei  s-au autodepăşit şi au reuşit toţi la auditie, oferindu-li-se şansa de a cânta fie în recital, fie în concert cu Orchestra Radio, în funcţie de valoarea fiecăruia (…) Acest lucru dovedeşte, încă o dată, dacă mai era nevoie, ce important este pentru un tânăr interpret să fie încurajat şi susţinut când păşeşte, uneori timid, pe primele trepte ale devenirii sale!”
Iată, în context, şi cuvintele scrise de tenorul Valentin Trandafir, în programul serii: ”Din colaborarea cu Doamna Totan la orele de acompaniament am simţit şi înţeles că traia pentru muzică şi prin muzică, fapt ce a constituit ce mai importantă lecţie pentru mine”.
Memoria Silviei Totan va rămâne puternică în memoria celor care au avut şansa să o cunoască. Ea se va concretiza dând consistenţă carierei tinerilor pregătiţi de ea.
Sigur, printre ei se află şi fiul său, Alexandru Totan. El este student al Universităţii Naţionale de Muzica din Bucureşti. Discipol al prof. univ. dr. Marin Cazacu, a început studiul violoncelului la Liceul „George Enescu” din Bucureşti sub îndrumarea lui Dan Totan, unchiul său. Are în palmares câteva premii importante, dintre care amintim: Premiul I la Concursul „Paul Constantinescu” şi Premiul II la Concursul „Drumul spre celebritate”. Colaborează cu orchestre, precum Orchestra Româna de Tineret, Camerata Regală şi Ansamblul „Violoncelissimo”. A susţinut mai multe recitaluri de muzică de camera, aceasta constituind o preocupare permanenta a tânărului muzician.
Deşi a pierdut un membru important, familia muzicienilor Totan îşi continuă drumul în lumea inegalabilă a muzicii de mare calitate.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri