Caută
Close this search box.

Termenul ”copil” tinde să se transforme în ”săracul copil”, în România

Potrivit datelor oficiale, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata sărăciei, adică a celor care au nevoie de asistență socială, în special în rândul copiilor. Conform cifrelor, 32,8% din gospodăriile României nu au putut face față cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat.

Ce însemană sărăcia, plastic, din perspectiva unei întâmplări reale. Într-o comună dintr-o zonă defavorizată a Românei, la orele după-amiezei, intră un călător, venit de aiurea, și se uită în galantar: ”Vă rog să îmi dați salamul acela”… Vânzătoarea face ochii mari și silabisește uluită: ”Pe tooot?!…”

Reluând idea din perspectiva cifrelor, în 2014 aveam 40,2% din populatia României care trăia în sărăcie. De asemenea, o treime din populație este afectată de privare materială severă, în sensul că nu-și poate permite să achiziționeze articole considerate de necesitate pentru a duce un trai minimal decent.

32,8% din gospodăriile României au „deficit bugetar”

Institutul Național de Statistică a publicat  în anul 2015 faptul că o treime dintre gospodăriile din România, respective 32,8%, nu au putut face față cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat.Adică, au fost pe deficit bugetar, cum este întreaga țară la nivel instituțional.

La capitolul național al sărăciei, situația copiilor este și mai dramatică. Datele Eurostar arată că aproape o treime – adică 32% – din copiii României trăiesc în condiții de lipsuri materiale grave și unul din doi copii este expus riscului de sărăcie sau de excluziune socială.

Datele au fost prezentate în cadrul unei dezbateri, organizate de Institutul pentru Politici Sociale și Administrative împreună cu Asociația Asistenților Sociali din Romania.

Ce înseamnă sărăcia: 52,2% din copiii României fac foamea efectiv

S-a plecat de la idea că numărul asistenților sociali din serviciile publice de asistență socială este încă foarte mic în raport cu necesitatea intervenției.

Ca exemplu, 992 de comune  – adică 35% din totalul comunelor din țară – sunt înscrise la capitolul ”marginalizare”. Dintre aceste localități, 535 au grade de sărăcie peste medie și sever. Numărul persoanelor care trăiesc aici este de 427.046. Potrivit prevederilor legale de angajare a unui asistent social la 300 de persoane care au nevoie de support, în aceste comunități ar trebui să fie un număr minim de 1.423 de asistenți sociali. În realitate sunt 292 de asistenți sociali angajați. Acest număr reprezintă 20% din personalul necesar.

”Oamenii săraci au nevoie de asistenți sociali – și nu au. Iar rezultatele sunt crunte: 52,2% din copiii României fac foamea efectiv. În acest context trebuie să spun că avem unii dintre cei mai buni asisstenți sociali din Uniunea Europeană, dar nu îi folosim eficient”, a spus Ana Rădulescu, director al Asociația Asistenților Sociali din Romania.

Asistentul social este un administrator al sărăciei

Un asistent social se ocupă cu recuperarea și reintegrarea psiho-socială și profesională a persoanelor cu probleme speciale – de la deficiențe psihice sau fizice, la comportamente antisociale (delicvență) sau sărăcie. Munca unui lucrător social este aceea de a ajuta oamenii în rezolvarea problemelor legate de situația lor socială sau de viață personală. Exercitarea profesiei de asistent social este avizată de Colegiul Asistenților Sociali din România și autorizată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri