Caută
Close this search box.

Oficial rus: Sistemele antibalistice ale SUA, inclusiv cel din România, ameninţă securitatea globală

 

Sistemele antibalistice instalate de Statele Unite, inclusiv cel din România, reprezintă ameninţări la adresa securităţii mondiale şi au rolul contracarării Rusiei şi Chinei, afirmă un oficial din cadrul Statului Major al armatei ruse.

„Radarele fixe ale sistemului antibalistic american detectează toate posibilele traiectorii ale rachetelor ruse care s-ar îndrepta spre Statele Unite”, afirmă generalul Viktor Poznihir, prim-adjunctul şefului Comandamentului operaţional permanent al Statului Major al armatei ruse.

Radarele cu amploare mare instalate de Statele Unite în Alaska, România şi Polonia sporesc capacităţile de interceptare a rachetelor ruse, adăugă oficialul militar rus, citat de agenţiile Tass şi Sputnik, preluat de Mediafax.

„Instalarea unor radare maritime în apropiere de Alaska, precum şi a unor radare fixe în România şi Polonia îmbunătăţesc semnificativ viteza şi precizia rachetelor, inclusiv a posibilităţilor de interceptare”, a explicat Poznihir.

Sistemul antibalistic global creat de Statele Unite constituie o ameninţare strategică atât pentru Rusia, cât şi pentru China, a atras atenţia oficialul militar rus: „Sistemul american de apărare antirachetă are deja potenţialul de a intercepta rachete balistice ruse şi chineze şi reprezintă o ameninţare strategică pentru forţele nucleare din Rusia şi China, iar aceste capabilităţi nu vor fi decât suplimentate”.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Actualul sistem american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California).

Conform planului Administraţiei Barack Obama, până la jumătatea anului 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă. Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui „scut antirachetă” NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul şi Coreea de Nord. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) sunt instalate la baza de la Deveselu (România) şi vor fi montate în Polonia. Nave americane echipate cu sisteme antibalistice patrulează în Marea Mediterană. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri