Caută
Close this search box.

Imunitate sporită pentru judecătorii CCR

Comisia juridică a adoptat proiectul de lege care oferă imunitate sporită judecătorilor CCR, aceştia neputând fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată decât cu încuviinţarea a două treimi din numărul judecătorilor Curţii.

„Judecătorii CCR nu pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi sau percheziţionaţi sau trimişi în judecată penală decât cu încuviinţarea plenului Curţii Constituţionale, la cererea ministrului Justiţiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

Încuviinţarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză”, potrivit iniţiativei de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, depusă de deputatul Adnagi Slavoliub (Uniunea Sârbilor din România).

Proiectul prevede că pentru infracţiuni săvârşite de judecătorii CCR, urmărirea penală şi trimiterea în judecată se fac numai de către Parchetul de pe lângă ICCJ, iar competenţa de judecată aparţine ÎCCJ.

“În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii CCR pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei, ministrul Justiţiei informându-l de îndată pe preşedintele CCR şi solicitând, dacă este cazul, încuviinţarea Curţii pentru urmărirea penală şi arestare”, se arată în proiectul de lege, potrivit Mediafax.

FOTO: ccr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri