Caută
Close this search box.

Actriţa Dorina Lazăr: noua lege a salarizării a stârnit “reacţii violente” la Odeon

 

Directoarea Teatrului Odeon, actriţa Dorina Lazăr face un apel public prin care arată discrepanţele dintre salariile angajaţilor săi, după apariţia OUG 2 din 2017 privind majorarea salariilor din instituţiile publice de spectacol.

Potrivit Dorinei Lazăr, acest fapt a dus la “reacții extrem de violente în rândul tehnicienilor de scenă. Atât de violente și de dureroase pentru mine ca director, încât m-am hotărât să fac un apel public”, se arată într-o postare de pe site-ul Teatrului Odeon.

Faptul că salariile din teatre, filarmonici şi, în general, din instituțiilor publice de spectacole sau concerte au fost majorate cu 50% a fost ca o mană cerească pentru acest domeniu. Însă, unei anumite categorii de angajaţi, care au primit majorări de numai 20%, respectiv majorarea cuantumului de “sporurilor, indemnizațiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare” din salariul brut a dus la un dezechilibru nefiresc.

Practic, şefii de secţii, de departamente, de birouri au ajuns să câştige mai puţin decât oamenii pe care-i organizează.

Iată apelul Dorinei Lazăr, postat pe site-ul Teatrului Odeon:

“Salut din toată inima faptul că în sfârșit cineva s-a aplecat asupra categoriei “artiști” și compartimentelor aparținătoare și în sfârșit grila de salarizare arată altfel decât înainte.

Din păcate s-au strecurat unele erori, care pot fi reparabile și care au stârnit reacții extrem de violente în rândul tehnicienilor de scenă. Atât de violente și de dureroase pentru mine ca director, încât m-am hotărât să fac un apel public, postând materialul elaborat de Oficiul Juridic al Teatrului Odeon pe site-ul nostru. (…)

Această postare o fac în nume propriu și îmi asum răspunderea”.

Aplicarea prevederilor art.1 alin.4 din OUG 2/2017 a creat discrepanţe salariale inacceptabile pentru o parte din salariaţii instituţiilor publice de spectacole întrucât de creşterea salariilor cu 50% beneficiază doar “cei care ocupă funcţii de specialitate artistică precum: actor, consultant artistic, regizor artistic, regizor scenă (culise), muncitor din activitatea specifică instituţiilor de spectacole, recuziter, machior, operator lumini, operator sunet, garderobier, plasator”, se arată în Punctul de vedere referitor la discrepanţele produse de aplicrea OUG nr.3 din 2/2017, formulat şi semnat de Dorina Lazăr şi postat pe site-ul Teatrului Odeon.

Aşadar, se arată că o serie de salariaţi au fost excluşi de la această majorare. Este vorba despre manager, contabil şef, şef secţie, şef serviciu, şef birou, şef formaţie muncitori. Aceştia au primit, cum se arată mai sus, o majorare de 20% din cunatumul de sporuri din salariul brut.

Dorina Lazăr explică absurdul situaţiei:

“Pentru o mai bună înţelegere prezentăm următorul exemplu: la data de 31.01.2017 salariul de bază brut al unui muncitor din activitatea specifică instituţiilor de spectacole (mânuitor decor sau recuziter, de exemplu) era de 1.711 lei, iar salariul şefului său (cel care este încadrat pe post de şef formaţie muncitori, post prevăzut în anexa nr. IV capitolul I, litera a) din Legea-cadru nr. 284/2010) era de 1.968 lei. La data de 01.02.2017 salariul muncitorului este de 2.567 lei (întrucât lui i se aplică prevederile art. I alin. (a) din OUG 2/20l7, deci o creştere de 50%) iar salariul şefului său este de 2.362 lei (întrucât lui i se aplică prevederile art. 1 alin. (1) din OUG 2/2017 deci o creştere de 20%)”.

Sau o altă exemplificare:

“La 31.01.2017 salariul de bază brut al unei plasatoare era de l.294 lei brut, iar salariul unui magazioner cu studii medii (care adminstrează, o gestiune în valoare de 897.410 lei) era de 1.537 lei brut. La data de 01.02.2017 salariul plasatoarei (o funcţie al cărei nivel de salarizare a fost dintotdeauna în jurul salariului minim brut pe ţară) este de 1.941 lei (întrucât ei I se aplică prevederile art.1 alin.4 din OUG 2/2017, deci o creştere de 50%), iar salariul magazinerului este de 1.844 lei brut (întrucât lui i se aplică prevederile art. 1 alin. (1) din OUG 2/2017, deci o creştere de 20%)”, mai arată Dorina Lazăr.

În concluzie, directoarea prestigiosului Teatru Odeoan îşi arată speranţa că legiuitorii mai pot repara această “discrepanţă gravă” aplicată la majorarea salariilor, odată cu finalizarea legi salarizării unitare.

“Discrepanţele salariale prezentate sunt grave, iar îndreptarea lor necesită o analiză, minuţioasă şi eforturi financiare bugetare importante. Sperăm că ele vor fi remediate prin legea de salarizare unitară a personalului bugetar”, precizează managerul Dorina Lazăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri