Caută
Close this search box.

Analistul militar Sebastian Sârbu: ”O criză de electricitate va precede un atac rusesc asupra nordului Europei”

Rusia își schimbă strategia militară. Analistul și istoricul militar Sebastian Sârbu consideră că în acest moment țările nordice sunt vizate de un atac strategic al Moscovei. Scopul ar fi resursele energetice și naturale pe care acestea le-ar găzdui și care constituie o miză strategică pentru Rusia în contextul crizei economice generate de sancțiunile europene impuse asupra sa.

”Tensiunile dintre Turcia și Olanda nu sunt întâmplătoare. Cercurile politice și de securitate din Olanda, Finlanda și țările nordice în general sunt foarte vocale în amendarea politicii de la Ankara din ultimii ani. Finlanda dorește aderarea la NATO și este împotriva imigranților clandestini. Norvegia, Danemarca și Olanda reprezintă paradoxal țări ale multiculturalismului în care Islamul este o religie tolerată. De unde apar problemele? Este clar că tensiunea de fond este una politică și ideologică. Toate aceste țări au o orientare proVestică și pro NATO, lucru care deranjează Moscova și aliații săi,  printre care acum și Turcia”, spune analistul militar Sebastian Sârbu vicepreședinte al Academiei Naționale de Securitate și Organizarea Apărării, Special Advisor la Helsinki Think Tank.

Grecia, supusă prin corupție

Sârbu susține că o altă miză este cea strategică. Rusia, ca un mare imperiu, nu are interesul să atace țări slabe ca România, Ucraina, sau Bulgaria. Rusia caută să influențeze politic țările rivale, să le submineze din interior, acesta fiind războiul modern neconvențional, adică fără arme.

”Grecia a fost supusă unui experiment politic de manipulare prin care liderii au fost corupți și impuși electoratului. Țările sărace din zona baltică sau central-est Europeană nu constituie o miză strategică reală pentru Rusia pentru declanșarea unui război clasic. România rămâne pe mai departe un inamic ideologic al Rusiei dar fără forță economică și statală. Prioritatea urgentă a Rusiei o constituie compensarea pierderilor sale economice”, mai spune Sebastian Sârbu.

”O criză în domeniul alimentării cu energie electrică va precede invazia militară”

Analistul militar crede că în cazul unui război strategic, ca în Georgia, de doar o săptămână, Federația Rusă poate prelua controlul resurselor din Nordul Europei. Doar într-o săptămână Rusia poate invada țările nordice dominând economic Bruxellesul.

Punctul slab al nordului: comunicațiile și electricitatea

”Este clar că un sabotaj precum generarea unei crize în domeniul comunicațiilor sau al alimentării cu energie electrică poate fi factorul ce precede invazia militară.

Rusia deja are nave de război în nordul Europei, zona Arctică și efectuează zboruri aeriene cu avioane militare în Europa de Nord în cadrul unor exerciții de spionaj și de încercare de control a spațiului aerian al țărilor nordice. Sunt pregătiri de război care vizează și prezența NATO din Polonia, fiindcă Rusia poate controla mai bine câmpul tactic și zona geostrategică din Nord spre Polonia și Germania”, a adăugat Sebastian Sârbu.

În acestă ordine de idei, nu este exclus, ca urmare a poziționării trupelor ruse în Nord, de acolo să se lanseze un atac cu rachete contra bazei NATO din Polonia care să angajeze elemente de infrastructura apărării strategice poloneze – fiindcă un atac contra unei țări nordice va primi în mod sigur o ripostă militară din parte bazei NATO aflate pe teritoriul Poloniei.

Sistem de rachete antiaeriene Buk

”Turcia are interes economic”

”Turcia are interesul asupra unei cote părți din beneficiul economic al unei Europe aflate în pragul războiului și anarhiei. Turcia deja privește țările nordice ca Olanda sau Norvegia drept Golful Energetic al Europei. Turcia caută să destabilizeze Europa prin promovarea terorismului islamic în zonă, acolo unde se află o importantă comunitate musulmană. În felul acesta zona euro va fi bulversată, iar bursele în declin.

Schimbarea strategiei militare a Rusiei pe plan extern a fost influențată de către alegerile din Statele Unite.

Statele Unite vor rămâne indiferente la intervenția Rusiei deoarece interesul lor comun este destructurarea Uniunii Europene. Este posibil ca în curând să fi anunțată o Trilaterală SUA -Rusia-Turcia”, consideră analistul și istoricul militar Sebastian Sârbu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri