Caută
Close this search box.

Analiza unui fost euroales: „Merităm să fim la peluza Uniunii Europene!“

Europa „cu mai multe viteze” pe care o vor unii dintre liderii europeni după Brexit, spre marea nemulţumire a ţărilor est-europene, nu vizează să creeze „o nouă Cortină de Fier”, a declarat recent preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Am remarcat, nu fără surprindere, că acest lucru este considerat de către unii dintre colegii mei ca introducerea unei noi linii de divizare, ca o nouă Cortină de Fier între Est şi Vest. Nu aceasta este intenţia”, a dat asigurări Juncker într-o conferinţă de presă. Fostul europarlamentar Sebastian Bodu, care a activat la Bruxelles şi Strasbourg în perioada cuprinsă între 12 decembrie 2007 şi 30 iunie 2014, a explicat ce crede că se va întâmpla în România în cazul în care Europa „cu mai multe viteze” va deveni o realitate.

„Prevăd că, după ce vom fi lăsați la peluza Uniunii Europene, ne vom isteriza și vom arunca vina unii pe alții aici, la noi, în România. Ne vom lamenta că am avut un proiect de țară și l-am ratat. În realitate, merităm să fim la peluză. Am intrat in UE degeaba, nefiind în stare să beneficiem aproape deloc de marele avantaj al fondurilor europene. Ne-am redactat singuri reglementări stufoase si imbecile, care nu au făcut decat să ne țină departe de bani, spre disperarea celor care ar fi avut nevoie de ei. În Consiliul European, România a fost ca inexistentă; nu a avut niciodată o poziție asupra vreunei chestiuni supuse dezbaterii, cu excepția cazurilor in care chestiunea implica sporirea unei participanții financiare din partea statelor membre, când, invariabil, se opunea. România s-a facut cunoscută doar prin exportul unor scandaluri politice, când structurile partizane pan-europene (PPE, S&D, ALDE) erau nevoite să țină partea membrilor lor din România. Nu vă grăbiți să dați vina pe politicieni și guvernanți. Mediul de afaceri a fost, de asemenea, perfect inert și dezinteresat de dezbaterile europene. De cele mai multe ori, reprezentații acestuia reacționau post factum, precum in bacul cu ciobanul si OZN-ul: „păi să nu-i … în gură?”, a notat Bodu.

„Alte state ale Uniunii Europene nu au avut niciun «proiect de țară». Au aderat ca o etapă pragmatică a parcursului lor economic. Odată intrați, au devenit foarte activi, atat în structurile decizionale (Parlament, Consiliu), cât și în atragerea de fonduri europene. Orice inițiativă legislativă importantă era intens analizată de mediul de afaceri, ai cărui reprezentanti erau foarte activi, la nivel de lobby. Nu și-au spălat rufele in plenul Parlamentului European. Nu au născut, acasă la ei, nici eroi, nici ticăloși, pe care să îi folosească in alocuțiunile lor parlamentare. Nu au «luptat» pentru nimic și împotriva la nimic. Doar și-au făcut treaba. Gândindu-se, probabil, ce caută la aceeași masă cu noi”, a mai explicat fostul euroales.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri