Caută
Close this search box.

Bulgaria. Partidul fostului premier Boiko Borisov, pe primul loc la anticipate

 

Formaţiunea de centru-dreapta GERB al fostului premier Boiko Borisov a obţinut între 32,3% şi 32,8% din voturi la alegerile parlamentare anticipate din Bulgaria, în timp ce Partidul Socialiştilor a primit între 28,0 şi 28,4%, potrivit exit-poll-urilor realizate de Alpha Research şi BGNES.

Patru alte formaţiuni au şanse să intre în parlamentul unicameral de la Sofia, mai arată datele exit-poll-urilor, potrivit agenţiei de ştiri Novinite, citate de Mediafax.

Astfel, formaţiunea Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB, centru-dreapta) a fostului premier Boiko Borisov ar urma să obţină 86-88 din locuri, în timp ce Partidul Socialist Bulgar (BSP, stânga) ar obţine 75-77 din cele 240 de locuri în Adunarea Naţională de la Sofia.

Alegerile legislative anticipate au fost convocate după demisia premierului Borisov, care a renunţat la şefia Guvernului de la Sofia în urma victoriei categorice a socialistului Rumen Radev în scrutinul prezidenţial din noiembrie 2016.

În perioada campaniei electorale, atât BSP, cât şi GERB, au promis măriri de pensii şi salarii. În plan extern, socialiştii au afişat o atitudine eurosceptică şi au promis să blocheze sancţiunile UE împotriva Rusiei şi să se opună acordului de liber-schimb cu Canada, relatează The Economist.

Oponenţii din GERB au răspuns cu promisiunea de a continua construcţia metroului de la Sofia, a autostrăzilor, de a dubla salariile profesorilor şi a asigura noi investiţii şi locuri de muncă, potrivit site-ului Radio Europa Liberă.

Într-un articol apărut recent în publicaţia The Wall Street Journal este semnalată implicarea Kremlinului în sprijinul socialiştilor bulgari. Experţi ruşi, inclusiv un fost membru al serviciilor secrete, au elaborat strategia electorală a PSB, afirmă Wall Street Journal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri