Caută
Close this search box.

Călin Popescu Tăriceanu: Ne-am trezit cu un refuz din partea preşedintelui

Călin Popescu Tăriceanu

 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la Parlament, că ”oficial sau semioficial” liderii coaliţiei de guvernare s-au ”trezit cu un refuz din partea preşedintelui” cu privire la consultările cu liderii partidelor politice înaintea Consiliului European.

”Această solicitare (de consultare a partidelor politice pentru poziţia României la reuniunea Consiliului European – n.r.) a fost făcută de preşedintele Camerei Deputaţilor. Am înţeles că, oficial sau semioficial, ne-am trezit cu un refuz din partea preşedintelui. Ceea ce pot spune este că pentru decizii importante, care se pregătesc în momentul de faţă la nivelul UE cu privire la desenarea proiectului viitor a modului în care Uniunea Europeană va funcţiona şi din care facem parte, cred că este util să facem o consultare cât mai largă, în aşa fel încât Parlamentul, care este singurul organ şi democratic, dar şi reprezentativ la nivelul societăţii româneşti, să poată să-şi exprime un punct de vedere. Aici avem atât majoritatea, cât şi opoziţia şi ca peste tot în UE astfel de chestiuni nu sunt numai de resortul persoanei care reprezintă ţara în Consiliul European, ci ele sunt dezbătute peste tot în parlamentele naţionale”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Mediafax.

El a fost întrebat în ce a constat acest semirefuz: ”Am văzut în spaţiul public că această propunere nu a fost luată în considerare. Probabil că preşedintele va avea o intervenţie, va spune ceva. Nu sunt eu cel care doresc să interpretez ce urmează să facă preşedintele. Este problema domniei sale”.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a precizat, joi, că formaţiunea sa îi propune preşedintelui Klaus Iohannis să iniţieze consultarea partidelor politice, în perspectiva participării României la dezbaterile privind viitorul Europei, pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar.

Potrivit liderului social-democrat, PSD îşi manifestă susţinerea clară pentru realizarea unui consens politic cu privire la interesul naţional al Românei în cadrul UE.

Dragnea consideră că România trebuie să adopte o poziţie fermă împotriva unei Europe cu mai multe viteze, să îşi exprime, totodată, o poziţie fermă pentru susţinerea principiului egalităţii între membrii UE şi să respingă categoric orice scenariu privind o Europă cu mai multe viteze sau o Uniune a cercurilor concentrice.

„În opinia PSD, definirea unei poziţii clare şi unitare a României în raport cu situaţia actuală a UE trebuie să devină un obiectiv comun, care să reunească întreaga clasă politică românească”, a mai arătat Dragnea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri