Caută
Close this search box.

China, singura țară care s-a gândit să construiască un aeroport pentru păsări

 

Un proiect ecologic inedit ar urma să fie gata în 2018 în apropiere de Beijing: un imens parc pentru păsările migratoare, conceput ca un aeroport natural, pe unde zburătoarele vor putea tranzita și își vor putea reface forțele între două zboruri istovitoare. Cu alte cuvinte, un sanctuar ornitologic, unic în lume.

Este o premieră. La sud-est de Beijing se află orașul portuar Tianjin, al patrulea cel mai populat din China, cu 15 milioane de locuitori. El va găzdui primul parc special destinat păsărilor migratoare. Va avea 102 hectare și se dorește a fi, totodată, și o modalitate de a lupta contra poluării urbane, relatează Digi24.

Acest proiect ecologist de mare amploare a fost încredințat unui cabinet australian de arhitecți peisagiști, McGregor Coxall. Arhitecții au conceput parcul ca un „aeroport”, unde păsările pot ateriza sau pot face o escală, între două zboruri istovitoare, pentru a se odihni, a se hrăni sau a se reproduce.

Unele păsări pot zbura efectiv timp de zece zile fără să se oprească, adică pot parcurge peste 11.000 de kilometri fără să bea sau să mănânce.

Parcul din Tianjin va fi pentru ele ca un port, un loc de escală strategic pentru a-și recupera forțele, fără a fi deranjate sau amenințate.

Păsările vor avea în acest sanctuar trei zone umede care vor reproduce habitatul lor natural: o zonă de mlaștini, o alta plantată cu păpuriș și o a treia cu căderi de apă. Zona va fi înconjurată de o pădure de 20 de hectare, care va proteja parcul de construcțiile urbane.

Cabinetul McGregor Coxall a lucrat în parteneriat cu ornitologii organizației australiene Avifauna Research pentru a recrea ecosistemele cu care sunt păsările obișnuite. Obiectivul este de a salva mai multe specii de păsări mgratoare, pe cale de dispariție.

Sunt cel puțin 50 de milioane de păsări care în fiecare an migrează spre estul Asiei. Păsările surovolează 22 de țări și trec prin Arctica, Australia și China. Însă acest periplu este din ce în ce mai dificil și această cale de migrație este una dintre cele mai amenințate din lume din cauza exploziei dezvoltării urbane din China de-a lungul zonei litorale. Aproape 70 la sută din coastele chineze înseamnă beton și sunt foarte puține locuri care mai permit păsărilor migratoare să găsească hrana de care au nevoie pentru a-și continua călătoria.

În ultimii zece ani, păsările au pierdut peste un milion și jumătate de hectare de habitat.

Acest parc ecologic va găzdui și un centru de cercetare, „Pavilionul apei”, care va fi deschis publicului. Aeroportul păsărilor migratoare va putea primi 500.000 de vizitatori pe an. Centrul de cercetare va permite vizitatorilor să observe mai îndeaproape diferitele specii de păsări, fără să le deranjeze, cu ajutorul unor camere amplasate în parc. În jurul zonelor umede vor fi amenajați și 7 kilometri de pistă pentru biciclete, iar în paduri vor fi poteci pentru plimbări.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri