Caută
Close this search box.

Coletul capcană de la sediul Ministerului de Finanțe german, trimis din Grecia

 

Pachetul care conținea un „amestec exploziv” descoperit miercuri în sediul Ministerului de Finanțe german a fost expediat din Grecia, a informat joi o sursă din cadrul poliției elene, scrie AFP.

Ministrul grec de interne, Nikos Toskas, a preluat cazul după unele informații furnizate de poliția germană, iar autoritățile din cele două țări cooperează în această afacere, a adăugat aceeași sursă.

Poliția din Berlin a anunțat miercuri că a descoperit la sediul ministerului, în centrul Berlinului, un pachet conținând un „amestec exploziv (…) folosit frecvent în producerea de material pirotehnic” și care ar fi putut provoca „răni considerabile”, relatează Agerpres.

Purtând o ștampilă a poștei elene, pachetul îl menționa ca expeditor, cu adresa sa reală, un responsabil de frunte al principalului partid de opoziție, Noua Democrație (ND, dreapta), a precizat sursa din cadrul poliției elene.

Omul politic în cauză, Adonis Georgiadis, provenit din rândul extremei dreapta și lider al aripii populiste a ND, este o obsesie a stângii și extremei stânga din țară și proprietar al unei librării frecvent țintă a atacurilor atribuite mișcării anarhiste.

Poliția elenă anchetează asupra eventualelor legături cu acte similare comise de mișcarea extremistă greacă, potrivit aceleiași surse. De asemenea, autoritățile examinează cum a putut părăsi țara un pachet care conținea explozivi.

Potrivit presei germane, acest era adresat ministrului de finanțe, Wolfgang Schäuble, considerat în Grecia ca unul dintre principalii responsabili ai curelor de austeritate administrate țării, din 2010, pentru datoriile sale uriașe și care au scufundat-o în recesiune.

Agenția germană DPA a scris că dispozitivul, incluzând și „un fel de detonator”, era de fabricație artizanală.

Poliția din Berlin a evacuat biroul de poștă al ministerului la descoperirea acestui pachet suspect care a fost transportat la un sit securizat al poliției unde conținutul său a fost scos în evidență.

În noiembrie 2010, un colet care conținea explozivi, adresat din Grecia cancelarului german, Angela Merkel, a fost dezamorsat într-un local exterior sediului guvernului.

Potrivit autorităților germane, această acțiune s-a înscris într-o serie de colete capcană descoperite aproape simultan la Berlin, Bologna (Italia), precum și în ambasade la Atena și aeroportul din capitala Greciei.

Aceste acțiuni, care au pus Europa în stare de alertă dar nu s-au soldat cu victime, au fost revendicate de un grup anarhist extremist grec, Conspirația celulelor de foc.

Acest grup dezmembrat masiv a semnat mai multe acțiuni împreună cu anarhiștii italieni din FAI (Federazione anarchica informale), de asemenea cunoscută pentru trimiterea unor colete capcană în Italia cu începere din anii 2000.

Peste zece membri ai Conspirației au fost condamnați la grele pedepse cu închisoarea în Grecia, dar atacuri sporadice, fără victime, continuă să fie revendicate în țară în numele acestei organizații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri