Comasarea cardului de sănătate cu cartea de identitate nu înseamnă risipă, ci, din contră, economii, a afirmat miercuri preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea, în cadrul unui eveniment.
„Contrar celor afirmate în spaţiul public, comasarea cardului de sănătate cu cartea de identitate nu înseamnă risipă, ci, din contră, economii. Vor dispărea costurile de emitere, personalizare şi transmitere prin poştă a cardului de sănătate. Comasarea celor două documente va fi avantajoasă şi pentru asigurat, care nu va mai trebui să aibă grijă de ambele carduri şi să se prezinte la medic cu amândouă. S-a formulat întrebarea: de ce nu s-a făcut de la început un singur document comun? Răspunsul e simplu: în momentul în care s-a lansat cardul de sănătate nu eram încă pregătiţi pentru emiterea unui document unic, cu funcţionalitate atât de card, cât şi de carte electronică de identitate. Chiar şi acum, proiectul noii legi este doar primul pas spre documentul unic”, a spus oficialul CNAS.
Potrivit lui Burcea, trecerea la noul card va fi o operaţiune treptată, care se va întinde pe mai mulţi ani.
„Este evident că Ministerul de Interne nu va emite deodată milioane de cărţi electronice de identitate, prin urmare cardurile de sănătate în formatul actual vor fi utilizate în paralel cu noile cărţi de identitate. (…) Faptul că respectivul card va fi comun cu un alt document nu înseamnă că abandonăm sistemul cardului sau ca cheltuiala cu acest sistem a fost inutilă. Sistemul informatic al cardului va fi în continuare utilizat. (…) Nici banii care s-au cheltuit pentru emiterea cardurilor nu vor fi irosiţi, deoarece oricum aceste carduri au un termen de valabilitate de cinci ani, iar în 2019 vom avea un lot mare de carduri care va expira”, a mai punctat preşedintele CNAS. El a admis însă, că ar putea fi necesare noi cititoare de carduri pentru noile cărţi de identitate care vor avea şi funcţie de card de sănătate.
Preşedintele CNAS a spus că zilnic, în SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) sunt reportate, în medie, circa 700.000 de servicii medicale, iar în sistemul SIPE, tot zilnic, circa 200.000 de prescripţii.
„Rămâne însă o prioritate permanentă pentru CNAS optimizarea funcţionarii sistemelor informatice din platforma PIAS şi modernizarea lor, în pas cu evoluţia tehnologiei informaţiei”, a mai spus preşedintele CNAS.
151 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 5 =