Caută
Close this search box.

Consiliul de Securitate condamnă tirurile de rachetă ale Phenianului

 

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat cu putere marți recentele tiruri cu rachete ale Phenianului și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un „comportament din ce în ce mai destabilizator” al Coreii de Nord, transmite AFP.

Această condamnare se regăsește într-un text redactat de Statele Unite și care a fost aprobat în unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului, în ciuda tensiunilor din Washington și Beijing legate de anunțul desfășurării scutului antirachetă american THAAD în Coreea de Sud.

Consiliul de Securitate, care urmează în continuare miercuri să se reunească pe subiectul Coreea de Nord, califică tirurile cu rachete ca fiind o „gravă violare” a rezoluțiilor ONU și promite”să ia alte măsuri semnificative” pentru sancționarea Phenianului.

Cele 15 țări ale Consiliului se vor întâlni miercuri, la cererea SUA și a Japoniei, pentru a discuta despre lansarea luni a patru rachete balistice care făceau parte, conform Coreii de Nord, dintr-un exercițiu în vederea lovirii bazelor americane din Japonia.

Trei dintre rachetele trase luni au căzut în mare, aproape de Japonia.

Activitățile Coreii de Nord „cresc tensiunile din regiune și dincolo de ea, precum și riscul unei curse regionale a înarmării”, afirmă Consiliul de Securitate în declarația sa.

Statele Unite au consultat astfel celelalte țări din Consiliu într-un moment când tensiunile cu China s-au reactivat după anunțul desfășurării scutului antirachetă american THAAD în Coreea de Sud.

China, principal aliat al Coreii de Nord, a declarat că se opune cu fermitate desfășurării THAAD, prevenind că „Statele Unite și Coreea de Sud vor suporta toate consecințele”.

Rezoluțiile ONU interzic Phenianului orice program nuclear sau balistic. Dar șase rânduri de sancțiuni nu au convins regimul lui Kim Jong-Un să abandoneze ambițiile sale militare.

Un raport al ONU, publicat la sfârșitul lunii februarie, a arătat cum eluda Coreea de Nord sancțiunile cele mai dure impuse de ONU utilizând intermediari sau societăți-paravan pentru a continua activitatea comercială, în special cu Malaezia și China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri