Caută
Close this search box.

Coreea de Nord: Tirul cu rachete, un exercițiu pentru lovirea bazelor SUA din Japonia

 

Tirul efectuat de Coreea de Nord luni cu patru rachete balistice în direcția Japoniei a fost un exercițiu în vederea lovirii bazelor americane în Japonia, în caz de necesitate, a anunțat agenția oficială de presă nord-coreeană KCNA, citată de AFP.

Șeful statului nord-coreean Kim Jong-Un a supervizat personal acest tir de încercare efectuat de o unitate de artilerie și a ordonat el însuși declanșarea acestuia, a adăugat KCNA, potrivit căreia obiectivul exercițiului a fost antrenamentul pentru „lovirea eventuală a bazelor forțelor imperialiste americane de agresiune în Japonia”.

Unitatea de artilerie mobilizată pentru acest tir, Hwasong,”are ca obiectiv să lovească bazele militare ale agresorului imperialist american în Japonia în caz de necesitate”, a insistat KCNA.

Potrivit agenției de presă nord-coreene, Kim a descris cele patru rachete ca fiind „atât de precise încât semănau cu avioane care fac acrobații aeriene în formație”.

Trei dintre cele patru rachete lansate luni au căzut în apele teritoriale japoneze. În urma acestor tiruri, Japonia și SUA au cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, programată pentru miercuri, relatează Agerpres.

Rezoluțiile Consiliului interzic în mod normal Coreii de Nord orice utilizare a tehnologiei rachetelor balistice. Dar cele șase valuri de sancțiuni aplicate de ONU de la primul test nuclear nord-coreean în 2006 nu au avut niciun efect asupra hotărârii regimului de la Phenian de a se dota cu ceea ce el califică drept arme defensive.

Pe Twitter, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a repetat că lumea „nu va autoriza” Coreea de Nord să continue să meargă „pe această cale destructivă”.

Aceste tiruri de rachete de luni par să fie un răspuns al Phenianului la începerea manevrelor militare anuale ale Coreii de Sud și ale SUA săptămâna trecută, comentează AFP.

Kim Jong-Un ceruse atunci forțelor sale armate „să fie în alertă maximă în fața situației dramatice în curs, în care un război adevărat poate izbucni în orice moment”, potrivit KCNA.

Liderul de la Phenian insistase ca trupele sale să fie pregătite „să reacționeze rapid, să ocupe poziție de lovire cu scopul de a putea deschide focul și să anihileze inamicii de îndată ce un ordin în acest sens ar fi dat de Comitetul Central al Partidului”, conform KCNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri