Caută
Close this search box.

„De la nicotină, la artă”. Proiect pentru sănătate, prin intermediul artelor plastice

Vechiul meu prieten Gabriel Pâslaru mă sună din când în când pentru a mă ţine la curent cu ce isprăvi a mai făcut în lumea asta agitată. Acum câteva zile îmi telefonează să îmi comunice date despre un proiect interesant care consolidează sănătatea, prin intermediul artelor plastice.  Bine, acum noi ştim din experienţă că te simţi mult mai bine în faţa unui tablou reuşit, a unei lucrări de grafică de valoare, a unei sculpturi autentice. Dar chiar să întărească sănătatea ? Hmmm.
Cum nu rezist la asemnea invitaţii, la ora şi data stabilită, vorba vine, eu merg mereu cu cinci minute mai devreme, mă duc să văd şi eu cum vine asta.
Aşa am aflat de programul ”De la nicotină, la artă”, inspirat de PROFI.
În primăvara trecută, la Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti, mai multe domnişoare drăguţe şi elegante, înarmate cu coşuri de mere, declarau un zâmbitor război fumatului, adresând celor cu o ţigară în gură o provocare importanta: să schimbe un puturos pe un măr: „Îmi dai ţigara pe care o fumezi în schimbul acestui măr?”, întrebau ele. Nu ştiu câţi au avut puterea să refuze, cert este că s-au adunat multe ţigări, mucuri, etc. Alţii au dat chiar şi întregul pachet din buzunar. Cruciada fetelor este doar unul dintre episoadele mai amplei campanii ”PROFI iubeşte sănătatea”, ce include organizarea unor crosuri în Bucureşti şi Timişoara, sau parteneriatul cu Federaţia Româna de Handbal, pentru susţinerea echipei naţionale de handbal feminin.
S-au adunat numeroase ţigări şi toate au ajuns în atelierul artistului Iulian Moldovan. Absolvent al Universităţii de Arte din Bucureşti, specializat în arte murale, tehnica mozaicului, el a realizat trei tablouri anti-fumat ce au fot pot fi admirate in pasajul de la Universitate pana pe 26 martie.
Am fost şi eu acolo, am vorbit personal cu Iulian, un tip de treabă, încearcă şi reuşeşte să îşi facă meseria cu mare seriozitate. El a făcut trei tablouri, reprezentând fie un măr, două lucrări şi un portret. Dimensiuni 100 cm/70 cm. Au ieşit chiar foarte bine. Lucrările au fost expuse în Pasajul Universităţii, până la 26 martie. A fost o experienţă foarte interesantă.
 „Noi credem în sănătate şi în puterea motivării pozitive,” a declarat Daniel Cirstea, directorul general al magazinelor PROFI. „De aceea, am creat o platformă prin care să combatem sedentarismul şi fumatul, promovând totodată o alimentaţie sănătoasa. Din câte ştim, este prima astfel de amplă acţiune de prevenţie promovată de o companie privată din Europa.”
La rândul sau, scriitorul George Radu Serafim, mare comentator de evenimente din viaţa artelor vizuale, a declarat în stilul său inconfundabil: „Mai bine lucrări plastice antifumat decat fumat anti-artă”. Adevărat a spus aici.
Prin cele 526 de magazine ale sale, prezente în 274 de localitati, si cu peste 11.000 de angajati, PROFI este reţeaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografica din România.
Cine mai dă o ţigară pentru un măr ? Dacă doriţi, aduc şi domnişoara să îl ofere personal!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri