Caută
Close this search box.

De Ziua Mondială a Meteorologiei, 23 martie, se lansează Atlasul Internaţional al Norilor

 

“Understanding Clouds” este tema sub care se desfăşoară, în 2017, Ziua Mondială a Meteorologiei. Norii, cântaţi de poeţi şi muzicieni, desenaţi de mari pictori şi prezentaţi în expoziţii de fotografie, sunt cheia pentru studierea tuturor schimbărilor climatice.

Clima se schimbă şi nu este un scenariu viitor. Se întâmplă acum. Clima va continua să se schimbe de-a lungul deceniilor următoare, pe măsură ce activităţile noastre duc la mai multe emisii de gaze cu efect de seră.

Norii joacă un rol esențial în prognozele şi avertizările meteo. Ei ajută ciclul apei și întregul sistem climatic. De-a lungul istoriei, ei i-au inspirat pe artişti, poeți, muzicieni, fotografi și nenumăraţi alți entuziaști.

„Understanding Clouds” este tema Zilei Mondiale a Meteorologiei în 2017, pentru a sublinia importanța pe care o au  norii, centrale meteorologice pentru previziuni şi avertizări.

Norii sunt cheia pentru studiul schimbărilor climatice: trebuie să înțelegem mai bine cum norii afectează clima și modul în care schimbările climatice pot afecta norii. Norii joaca un rol critic în ciclul apei și modelarea distribuției globale a resurselor de apă.

Atlasul Norilor

Ziua Mondială a Meteorologiei marchează şi lansarea unei noi ediții a Atlasului Internaţional al Norilor, un tezaur de sute de imagini cu nori, inclusiv câteva noi tipuri de nori. Acesta cuprinde, de asemenea, şi alte fenomene meteorologice, cum ar fi curcubeul, halourile, grindina. Pentru prima dată, lucrarea a fost produsă într-un format digital și este accesibilă pe computere și alte dispozitive mobile.

Atlasul Internaţional al Norilor este singurul şi cel mai cuprinzător material de referinţă pentru identificarea norilor. Este un instrument esențial pentru profesioniștii din meteorologie și cei care lucrează în domeniul aviației și transportului maritim. Reputația sa este legendara printre iubitorrii de nori.

„Cloud Atlas International” își are începuturile la sfârșitul secolului al 19-lea. A fost revizuit în mai multe rânduri, în secolul 20, cel mai recent, în 1987, ca o carte pe suport de hârtie, înainte de apariția Internetului.

Progresele in domeniul științei, tehnologiei și fotografie au determinat Organizaţia Mondială de Meteorologie să-și asume sarcina ambițioasă și exhaustivă de a revizui și actualiza Atlasul.

Muzică, artă şi poezie

Dintr-un alt punct de vedere, Ziua Mondială a Meteorologiei ne oferă ocazia să celebrăm frumusețea norilor, care au inspirat artiști, poeți, muzicieni, fotografi.

Pentru a da doar un singur exemplu, Nocturna lui Debussy „Nori”, una dintre capodoperele impresionismului. Fotografii sunt şi ei fascinaţi de nori, inclusiv cei care au contribuit cu entuziasm la calendarul pentru anul 2017 al Organizaţiei Mondiale a Meteorologiei (OMM).

Norii sunt de asemenea prezenţi în culturi şi obiceiuri din lumea întreagă. În China, „norii de bun augur” reprezintă norocul. Sunt situaţii în care unii spun „e cu capul în nori” când se referă la cineva neatent.

The International Cloud Atlas este singurul şi cel mai cuprinzător material de referinţă în domeniu. Reputația lui este aproape legendară printre amatorii de nori. Publicat pentru prima dată la sfârșitul secolului al 19-lea, conține un manual detaliat și numeroase fotografii ale norilor și alte fenomene meteorologice.

De la ultima revizuire, de acum 30 de ani, o ediție complet actualizată este lansată cu ocazie Zilei Mondiale a Meteorologiei, pe 23 martie 2017.

Pentru prima dată, ediția din 2017 va fi în primul rând un produs digital ce oferă sute de imagini cu nori, inclusiv clasificări ale acestora. În plus, atlasul conține informații importante cu privire la alte fenomene meteorologice, cum ar fi curcubeul, halourile, grindina.

Progresele din domeniul științei, tehnologiei și fotografiei au determinat OMM să-și asume sarcina ambițioasă și exhaustivă de revizuire și actualizare a Atlasului, cu imagini adunate de la meteorologi, observatori și fotografi.

Atlasul este un instrument esențial pentru profesioniștii din domeniul meteorologice și ai transportului aerian și maritim.

Înțelegerea fenomenelor meteorologice și climatice pentru protejarea vieții și a bunurilor este misiunea de bază a OMM.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri