Caută
Close this search box.

Verdictul în dosarul Gala Bute s-a amânat. Când află Elena Udrea decizia ÎCCJ

Elena Udrea

UPDATE

Verdictul în dosarul Gala Bute, în care Elena Udrea este judecată alături de alți șapte inculpați pentru luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, a fost amânat pentru 28 martie.

Astăzi, la 6 ani de când au început dezvăluirile din Gazeta Sporturilor în legătură cu traseul banilor din Gala Bute, se va da un prim verdict la ÎCCJ.

Decizia completului de 3 judecători nu este definitivă și se va putea face recurs la completul de 5 judecători. În proces sunt implicați, printre alții, foștii miniștri ai turismului, respectiv economiei, Elena Udrea și Ion Ariton, dar și fostul președinte al FR Box, Rudel Obreja. Aceștia sunt acuzați de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Patru dintre inculpați și-au recunoscut, în 2015, faptele și au optat pentru a fi judecați prin procedura simplificată, care le poate reduce cu o treime pedepsele. Aceștia sunt Ștefan Lungu, Ana-Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia și Gheorghe Botoroagă.

Cine sunt judecătorii din completul de 3 

Șefa completului, Angela Dragne, a făcut parte, conform hotnews.ro, din completul care a decis achitarea lui Adrian Năstase în dosarul „Mătușa Tamara”. În plus, conform aceleiași surse, a facut parte din completul de 9 judecători care a decis eliberarea lui Marius Locic și Florin Costiniu, învinuiți în dosarul de corupție al senatorului PSD Cătălin Voicu.

La ÎCCJ din 2006, Dragne a făcut parte din completul de cinci judecători care a decis, în 2016, condamnarea fostului ministru al economiei Codruț Șereș la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Hidroelectrica”.

Celelalte două judecătoare din complet sunt Florentina Dragomir (din 2011 la ÎCCJ) și Leontina Șerban, ultima făcând parte din completul care a condamnat-o la 3 ani și 6 luni de închisoare pe fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, la finele lui ianuarie.

Pe 9 iulie 2011, la Romexpo, pentru prima oară în fața publicului român, Lucian Bute îl învingea pe francezul Jean-Paul Mendy, KO în repriza a patra, păstrându-și centura IBF la categoria supermijlocie.

Potrivit procurorilor DNA, Udrea a hotărât organizarea Galei Bute, după discuții cu Rudel Obreja, după care le-a cerut subordonaților din MDRT să găsească soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”.

Mai mult, tot conform procurorilor, Lungu, Nastasia, Topoliceanu și Breazu, au primit, cu știința Elenei Udrea, considerată de Direcția Națională Anticorupție cea care a coordonat afacerea, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale, cum a fost cazul Consmin – deținută de Botoroagă – pentru a le garanta plata la timp a unor lucrări finanțate de ministerul turismului.

În cele din urmă, Ion Ariton e acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat să sponsorizeze ilegal, cu o sumă de peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

Tot în 2011 au început și dezvăluirile din Gazeta Sporturilor în legătură cu traseul banilor din Gala Bute.

FOTO: jurnalul.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri