Caută
Close this search box.

Erdogan acuză Bulgaria că pune presiune asupra etnicilor turci

 

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele turc, a criticat Bulgaria pentru presiunea pe care o pune asupra turcilor expatriaţi înaintea alegerilor parlamentare bulgare, în mijlocul escaladării tensiunilor dintre cele două state vecine, informează Reuters.

Duminică vor avea loc în Bulgaria alegerile parlamentare.

Săptămâna trecută, Guvernul provizoriu a convocat un delegat turc la Sofia şi a rechemat ambasadorul bulgar din Turcia pentru consultaţii.

Premierul bulgar Ognyan Gerdzhikov a declarat că aceste măsuri au fost luate ”pentru a preveni orice încercări din partea Turciei de a influenţa alegerile”.

Bulgaria a expulzat de asemenea un cetăţean turc şi a interzis intrarea altor doi în ţară, după ce s-a raportat că ministerul turc ar fi făcut campanie în favoarea partidului DOST, ce-i reprezintă pe turcii bulgari, cea mai mare minoritate etnică din statul bulgar.

”Fac apel la Bulgaria, la rudele şi fraţii noştri de acolo. Ne supără foarte tare să vedem şi să auzim despre presiunea care se exercită acolo”, a declarat Erdogan în cadrul unei conferinţe care a avut loc la Ankara.

Se estimează că mai mult de jumătate din populaţia de 7,2 milioane de bulgari este reprezentată de etnicii turci.

Peste 400.000 de bulgari trăiesc de asemenea în Turcia, majoritatea fiind turci bulgari, descendenţi ai celor ce s-au stabilit în Balcani în Imperiul Otoman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri