Caută
Close this search box.

Fonduri nelimitate pentru primari. Controversata Ordonanţă 9 a trecut de Senat

Ordonanţa

Senatul a dat primarilor undă verde pentru cheltuieli fără limită.

Legea de aprobare a OUG 9/2017, criticată pentru că elimină plafoanele de cheltuieli bugetare ale autorităţilor publice, precum şi sancţiunile prevăzute în Legea finanţelor publice, a primit, luni, votul senatorilor. Legea mai are doar un hop de trecut pentru a intra în vigoare, urmând să fie analizată şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Săptămâna trecută, una dintre cele mai controversate ordonanţe ale guvernului Grindeanu a primit raport favorabil în Comisia de muncă din Senat. Toate amendamentele propuse în Comisie au fost respinse, ordonanţa primind raport în forma adoptată de Guvern, potrivit adevarul.ro.

Analiştii au criticat dur adoptarea proiectului de lege, arătând că actul normativ care dă liber la cheltuieli este chiar mai nociv decât celebra Ordonanţă 13 de modificare a Codurilor Penale şi care a scos în stradă milioane de români.

„Nu Ordonanţa 13 este pericolul cel mai mare al acestui Guvern, ci Ordonanţa 9. Este un element de dictatură economică. Legea este o măsură prin care Guvernul are la dispoziţie fondurile bugetare fără să dea socoteală nimănui, niciunui element de piaţă sau de democraţie parlamentară. Şi totuşi este trecută cu vederea, oamenii protestează încă la Guvern, dar nu împotriva acestei ordonanţe. Nu înţeleg de ce nu se finalizează marile proiecte ale României? De ce nu se fac autostrăzi? De ce trebuie să dăm cuiva pe mână bani, care nu a demostrat că este un strateg economic eficient încât să distribuie cu înţelepciune extraordinară aceste fonduri. Este foarte grav pentru că nici măcar nu mai avem garanţia bugetului care a fost aprobat de Parlament. Dacă bugetul va fi lovit de incapacitatea colectărilor, înseamnă că această disponibilitate a unui om de a distribui fonduri se face prin realocare de la alte surse, prin noi impozite şi taxe“, a explicat, pentru Adevărul, Mircea Coşea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri