„Fregata invizibilă”, aşa cum este supranumită o navă a marinei franceze, a ajuns în România. Datorită formei şi culorii sale, LaFayette este foarte greu de detectat de radarele inamice.

Asta nu i-a împiedicat însă pe ruşi să îi urmărească traseul, din momentul în care a intrat în Marea Neagră.

Întregul echipaj, format din peste 160 de marinari, este necesar pentru a pune fregata în mişcare. În cabina de comandă, însă, totul este automatizat, iar navigarea propriu-zisă se poate face doar cu patru oameni.

„Această navă a fost construită în urmă cu 20 de ani şi este o fregată nedetectabilă. Are o lungime de 125 de metri, 4.000 de tone greutate, iar echipajul mumără 165 de persoane”, a explicat Francisc Delatte, comandantul fregatei.

Armamentul pe care fregata LaFayette îl are la bord îi permite să facă faţă luptei în toate cele trei mediile: marin, submarin şi aerian. În plus, nava prinde o viteză destul de mare dacă stăm să ne gândim că vorbim despre o fregată de război: 25 de norduri, echivalentul a peste 40 de kilometri pe oră.

LaFayette are la bord opt rachete antinavă de tip MM 40 Exocet, potrivit digi24.ro, şi un tun antiaerian de calibrul 20 de milimetri.

„Acolo, deasupra hangarului unde este garat elicopterul, există un sistem de rachete antiaeriene Crotal”, a spus comandantul fregatei.

Fregata La Fayette va pleca din portul Constanţa luni, când va participa la un exerciţiu în Marea Neagră, alături de alte două nave militare româneşti.

FOTO: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 2 =