Caută
Close this search box.

Gheţea: Oamenii îşi retrag toţi banii la ATM fiindcă pensiile şi subvenţiile sunt mici

 

Preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, a declarat marţi că românii îşi retrag toţi banii primiţi pe card fiindcă pensiile, ajutoarele sociale şi subvenţiile sunt mici, şi trebuie să facă primele plăţi în bani gheaţă. “La şase dimineţa, când vin pensile, se face coadă la ATM”, a spus Gheţea.

“Eforturile pe care sistemul bancar şi BNR le face pentru a reduce operaţiunile cu numerar este vorba şi despre nivelul veniturilor. 40% din populaţia ţării locuieşte la sate si are ca singur venit o pensie CAP foarte mică, subvenţii la hectar sau pe cap de animal, care sunt foarte mici. Oamenii primesc pensiile, subvenţiile sau ajutoarele sociale pe card. Oamenii îşi iau toţi banii de la ATM odată fiindcă la o sumă de 400 de lei primele plăţi sunt în numerar. Fiindcă nu se duce la vecinul să plătească o dublă de mălai sau patru ouă cu cardul. Instrumentele există, oamenii au carduri, dar atunci când vin pensiile, oamenii sunt prezenţi de la şase dimineaţa la ATM să-şi retragă banii”, a declarat marţi Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Acesta a răspuns la o întrebare referitoare la posibila legătură dintre alegerea românilor de a utiliza banii cash şi neîncrederea în bănci, arată Mediafax.

Referitor la surplusul de bani din piaţă, Sergiu Manea, preşedintele BCR a spus că nu crede că există o legătură între plata cash şi lipsa încrederii în bănci.

În ceea ce priveşte impactul legii insolvenţei persoanelor fizice, şeful BCR a spus că: “Este important cum intrăm în insolvenţa persoanelor fizice. Suntem în faţa celei de-a doua amânări şi aşteptm normele de aplicare în august 2017. Trebuie să se ia în considerare un ecosistem prin care atât băncile cât şi clienţii trebuie să-şi asume drepturi şi obligaţii. De asemenea, va trebui pregătirea sistemului judiciar care va trebui să decidă în dosarele de insolvenţă. Protecţia individuală în acest caz există în toată lumea. Este un instrument necesar într-o economie modernă, dar diavolul stă în detalii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri