Caută
Close this search box.

Igor Dodon propune eliminarea examenului de bacalaureat în R.Moldova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a propus joi o inițiativă legislativă care ar presupune excluderea obligativității examenelor de bacalaureat pentru liceeni, o inițiativă catalogată drept „o glumă” de către actualul ministru al Educației Corina Fusu, relatează Agerpres citând presa din Moldova.

Corina Fusu declară, într-o postare pe Facebook, că pregătirea copiilor pentru secolul al XXI-lea și provocările lui înseamnă „o educație de calitate, modernă”.

„Aceasta presupune mai multă cunoaștere și un proces de învățare în ritm cu dezvoltarea tehnologiei. Nu înseamnă lipsa de standarde, așa cum doresc unii. Modernizarea educației e un pas spre viitor nu spre trecut. Propunerea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSDM) este o glumă, dar și o dovadă în plus că gândirea politică regresează. Destinul copiilor noștri nu este obiect de joacă la ‘ruleta rusească’, ci se constituie zilnic în școli, cu respect pentru copii, părinți și dascăli’”, a precizat ministrul Educației al Republicii Moldova.

Potrivit site-ului moldovean de știri, Deschide.md, Dodon a venit cu trei propuneri de reformare a modului în care elevii să absolve liceul. Prima prevede ca fiecare elev, fără excepție, să primească la încheierea studiilor un certificat de finalizare a școlarizării, chiar dacă nu a susținut examenele de bacalaureat. A doua propunere menționează că liceenii care vor dori să susțină BAC-ul trebuie să depună o cerere în acest sens la administrația școlii. Până acum, făceau cerere doar cei care nu voiau să dea BAC-ul. „Acum propunem să fie invers: să scrie cerere cei care vor să dea BAC-ul”, specifică inițiativa prezidențială. În fine, a treia propunere prevede ca în paralel cu BAC-ul obișnuit, universal să existe alternativa unor examene de profil. Mai exact, un licean care va dori să devină student la arte, să nu fie obligat să dea BAC-ul general, ci să poată alege alte 2-3 discipline, în baza cărora să dea un examen de profil în liceu, iar cu rezultatele de la acel examen să pretindă un loc la instituțiile superioare de profil.

Liliana Nicolaescu-Onofrei, ex-viceministru al Educației, în prezent vicepreședintă a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), al fostului ministru al educației Maia Sandu, îl contrazice pe Igor Dodon și explică faptul că unele din aceste inițiative se regăsesc deja în regulamentul privind organizarea bacalaureatului. Ea subliniat că și în prezent absolvenții de liceu care nu susțin BAC-ul primesc un certificat de studii liceale, iar pentru a fi acceptați la acest examen, candidații trebuie să depună o cerere. Referitor la examenele de profil, acestea deja se desfășoară, întrucât în prezent bacalaureatul este susținut la patru profiluri: Umanist, Real, Arte și Sport, mai precizează Liliana Nicolaescu-Onofrei.

În cadrul campaniei electorale, Igor Dodon a spus că examenul de bacalaureat ar trebui eliminat, deoarece i-ar stresa prea tare pe elevi și că ar fi provocat chiar și cazuri de suicid, declarațiile sale fiind criticate de specialiști și societatea civilă.

sursă foto: sputnik.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri