Caută
Close this search box.

Iohannis: Nu trebuie să dezvoltăm proiecte exclusiviste în cadrul UE

 

Președintele Klaus Iohannis a respins încă o dată, joi, înainte de a pleca la un summit european la Bruxelles, ideea unei Europe cu două viteze, în care la unele proiecte să aibă acces numai anumite state membre.

Declarația a fost făcută în condițiile în care liderii europeni iau în discuție, informal, scenarii post-Brexit, iar unul dintre ele prevede o Uniune Europeană care să se dezvolte diferențiat.

Președintele a subliniat că deocamdată sunt discuții exploratorii, iar primele concluzii vor fi aprobate probabil în decembrie 2017. Președintele a reamintit că se dorește ca ieșirea Marii Britanii din UE să aibă loc în prima parte a anului 2019,  în orice caz înainte de următoarele alegeri europarlamentare și desemnarea unei noi Comisii Europene.

E posibil ca pe parcursul discuțiilor să apară și alte scenarii în afară de cele cinci propuse de Comisia Europeană, a menționat președintele.

El a subliniat că poziția oficială a României în legătură cu acest subiect este că susținem o Uniune Europeană puternică, unită și solidară, la consolidarea căreia să participe toți membrii. „Nu am fost de părere că e bine să avem o Europă a vitezelor sau a cercurilor concentrice”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis spune că putem constata că și în prezent nu toată lumea se mișcă, în cadrul UE, cu aceeași viteză, însă este de părere că nu așa trebuie să se întâmple lucrurile și în viitor.

„Să nu dezvoltăm proiecte exclusiviste, la care accesul să li se dea numai unora dintre membri. Aceasta înseamnă Uniunea Europeană cu două viteze”, a arătat șeful statului. „Nu trebuie să facem confuzia între constatarea că acum ţările Uniunii se mişcă cu viteze diferite şi obiectul spre care tindem, şi eu îmi imaginez că nu avem un obiectiv ce va fi peste 2 sau 3 ani, pe termen foarte scurt. Trebuie să ne gândim ce va fi peste 10 ani, peste 50 de ani, şi atunci să construim conceptul nostru în aşa fel încât să tindem spre o Uniune puternică, nu spre o Uniune slabă. S-a vehiculat deja, în discuţia publică, că ţările care pot mai mult să facă mai mult. Şi în momentul de faţă avem dosare pe care se lucrează în acest fel. Ar fi foarte simplu de găsit două exemple – Zona Euro şi Zona Schengen”, a explicat președintele.

Liderii europeni se reunesc joi şi vineri la Bruxelles, pentru un summit consacrat migraţiei şi economiei, dar peste care planează umbra Brexit.  Summitul UE de joi, de la Bruxelles, va fi, probabil, ultima dată când liderii europeni se strâng înainte ca premierul britanic Theresa May să invoce oficial Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, mecanismul pentru ieşirea din blocul comunitar. Discuțiile de joi se vor desfășura în formula 28, pe teme precum imigrația și economia, urmând ca vineri premierul britanic să nu asiste la discuțiile informale pe tema scenariilor post-Brexit.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri