Caută
Close this search box.

Mesaj dur al unui euroales: „Îl somez public pe Grindeanu să vină cu o foaie de parcurs clară“

Europarlamentarul Daniel Buda i-a solicitat public premierului Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj în prezenţa liderilor Partidului Naţional Liberal, să vină cu “o foaie de parcurs clară” în ceea ce ce priveşte înfiinţarea autorităţilor de management prin intermediul cărora să vină bani europeni în România.

Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, al Comisiei pentru Dezvoltare Regională şi al Comisiei pentru Afaceri Juridice, susţine că nu e întâmplător faptul că România nu reuşeşte să atragă deloc banii europeni din exerciţiul financiar 2014-2020. “Îi solicit public domnului prim-ministru Grindeanu să vină cu o foaie de parcurs clară în ceea ce priveşte autorizarea autorităţilor de management prin intermediul cărora să vină bani europeni în ţară. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană legat de ceea ce înseamnă înfiinţarea acestor autorităţi de management. Or, fără aceste autorităţi, banii europeni nu au cum să fie decontaţi în România şi am fost apostrofaţi public, în plenul Parlamentului, inclusiv de către doamna comisar Corina Creţu, care ne-a spus foarte clar că este mai mult decât îngrijorată de ceea ce înseamnă absorbţia fondurilor europene în România.

Este inadmisibil să existe bani europeni pe diverse paliere, cu diverse programe, care din cauza incapacităţii administrative a actualului Guvern să nu ajungă în România. Şi de aceea îl somez public pe Sorin Grindeanu să vină cu o foaie de parcurs clară înăuntrul cărui interval de timp va veni cu aceste autorităţi de management gata finalizate. De ce vă spun acest lucru, pentru că la Bruxelles am avut o discuţie cu reprezentaţii acestor autorităţi care se preconizează să fie înfiinţate şi din nefericire nu ne-au oferit un orizont foarte clar înăuntrul căruia ele vor fi înfiinţate. Deci erau reprezentanţi din partea ministrului de resort şi am întrebat cu subiect şi predicat: când estimaţi că aceste autorităţi vor fi funcţionale. Şi mi-au spus: «Nu ştim». Pentru că se pare că nu există o preocupare majoră în această direcţie”, a spus Buda. “Câtă vreme ministrul Shhaideh vine şi spune că va da 30 de milioane sau de miliarde de lei autorităţilor publice, angajând practic, punând ţara în situaţia de a face credite de angajament, eu vă spun foarte clar că vom intra într-o procedură de infringement la nivel european, pentru că vom depăşi ţinta de deficit asumată de 3%. Deci, pe de o parte facem investiţii sau facem măriri de salarii, dar pe de altă pare, este inadmisibil ca tu să ai posibilitatea să vii cu bani europeni şi să nu faci aceste investiţii. Există însă state care au peste 85% din investiţiile publice care se fac pe bani europeni”, a mai declarat euroalesul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri