Caută
Close this search box.

Ministrul Justiţiei: Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr nu vor fi revocaţi

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că nu este oportună, în acest moment, declanșarea procedurii de revocare a procurorului general și a procurorului șef al DNA.

După un discurs de 45 de minute, ministrul a anunţat că nu a găsit motive să declanşeze revocarea celor doi şefi de Parchete, însă de acum încolo DNA şi Parchetul General vor fi monitorizate permanent. Toader susşine că derapajele DNA în privinţa anchetei OUG 13 nu se justifică prin dezideratul nobil al luptei împotriva corupţiei.

„În acest context, evaluând toți factorii de constituționalitate, de legalitate, de oportunitate la care am făcut referire, (…) am apreciat că, în acest moment, nu este oportună declanșarea mecanismului instituțional de revocare a procurorului general, respectiv a procurorului șef al DNA”, a spus Toader într-o conferință de presă.

FOTO: Agerpres

Tudorel Toader a declarat că a realizat evaluarea șefilor Ministerului Public și DNA „personal și fără presiune sau ingerință” din partea nimănui străin de Ministerul Justiţiei.

„Eu personal am realizat evaluarea. Am realizat evaluarea fără niciun fel de presiune, fără niciun fel de ingerință, fără nici un fel de sugestie de la absolut nimeni străin de Ministerul Justiției, străin de mine. Nu am verificat soluții din dosare pentru că nici nu ar fi fost posibil, procurorul are autoritatea să decidă în legătură cu soarta unei cauze penale”, a precizat Toader.

Acesta a arăta că evaluarea celor doi șefi de parchete a fost făcută într-un anumit context.

„Această evaluare a procurorului general al României și a procurorului șef al DNA a survenit în contextul în care, pe de o parte Guvernul a adoptat OUG 13/2017, pe de altă parte, DNA a procedat la anchetarea circumstanțelor, împrejurărilor, oportunității, legalității, constituționalității modului, procedurii în care a fost adoptată respectiva ordonanță de urgență, anchetă față de care președintele Senatului a sesizat CCR cu existența și constatarea existenței unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public prin DNA pe de o parte și Guvern, pe de altă parte”, a detaliat Toader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri