Caută
Close this search box.

O ordonanţă de urgenţă reduce la tăcere vocea elevilor

Învăţământul românesc s-a obişnuit să îi asculte pe elevi doar atunci când aceştia sunt scoşi la tablă şi niciodată cu adevărat în procesul de decizie care ii priveste in mod direct chiar pe ei.

La finalul anului trecut, printr-o ordonanţă de urgenţă dată de fostul Guvern Cioloş, reprezentantul elevilor este exclus de la ședințele Consiliului de Administrație al unității de învățământ. Un drept pe care copiii români şi-l câştigaseră oricum foarte greu, cu doi ani în urmă şi după lungi dezbateri.

Acelaşi ordin ia dreptul de vot al reprezentantului major al elevilor în Consiliul de Administrație din învățământul profesional și tehnic. Practic, ministerul a revenit asupra dorinţei de a implica elevii în deciziile care îi privesc direct. Sindicatele din învăţământ spun că nu au existat consultări atunci când a fost emisă ordonanaţa.

Reprezentanţii elevilor cer acum Parlamentului să modifice ordonanţa ajunsă pe masa deputaţilor şi senatorilor, arată TVR.

Fostul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, susţine că nu îşi aminteşte detalii despre ordonanţa dată pe ultima sută de metri de ministerul pe care îl conducea.

Parlamentul urmează să decidă acum asupra ordonanţei care limitează dreptul elevilor la decizie. E un prim pas într-o luptă de durată, dacă ne gândim că, în ultimii ani, în peste 70 la sută din şcoli elevii nu au fost niciodată chemaţi la consultări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri