Sărbătoarea Paştelui românesc va fi prezentat demonstrativ și în Suedia printr-o expoziție de tradiţii şi obiceiuri tipic româneşti legate de această sărbătoare, organizată de ICR Stockholm în colaborare cu Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti şi cu Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, dar și cu sprijnul Ambasadei României în Regatul Suediei.

Expoziţia va fi una de tradiţii şi obiceiuri tipic româneşti legate de această sărbătoare și urmărește prezentarea în Suedia a uneia dintre cele mai frumoase și apreciate tradiții românești, aceea a încondeierii ouălor, ridicată la nivel de artă, în mai toate regiunile ţării. .

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 7 aprilie, la sediul ICR Stockholm, iar zilele de 8 şi 9 aprilie vor fi dedicate atelierelor practice de încondeiat ouă. Evenimentul va fi încheiat duminică, 9 aprilie, cu o cuvântare pastorală a Preasfinţitului Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

Expoziţia va fi prezentată de către Paulina Popoiu şi Iuliana Mariana Grumăzescu de la Muzeul Satului, iar atelierul va fi gestionat de către artista populară Elena Hojda.

Paulina Popoiu este director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și președintele Asociației Muzeelor în Aer Liber din România.

Iuliana Mariana Grumăzescu are o experiență de 10 ani în domeniul muzeal și în organizarea de programe culturale, implicându-se în realizarea de expoziții de artă populară contemporană (Ţesături şi ceramică).

Elena Hojda

Elena Hojda, care a moștenit meșteșugul încondeiereii ouălor de la mama sa, a reprezentat Muzeul Satului la evenimentul Târgul Internaţional de Primăvară al Fundaţiei Caritabile CFAB – Londra, Marea Britanie în anul 2015, unde a prezentat arta încondeierii ouălor, fiind apreciată drept un “adevărat ambasador al meşteşugarilor români”.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” (inaugurat în anul 1936) este una din principalele atracții ale capitalei României. Prin expoziţia sa de arhitectură şi tehnică populară, şi implicit, prin inventarul specific de obiecte etnografice, precum şi prin noua concepţie muzeografică de organizare, muzeul reuşeşte să prezinte publicului imaginea unui sat – sinteză a României, în originalitatea, reprezentativitatea, unitatea şi diversitatea sa.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 8 =