Digi24 prezintă în exclusivitate unul dintre cele mai performante aparate de luptă din dotarea NATO: elicopterul Airbus Super Puma H215, care va fi produs şi în România, la uzina din Braşov inaugurată anul trecut de preşedintele Franţei.

Până la livrarea aparatului, produs 100% în ţara noastră, echipa Digi24 din Spania a avut ocazia să filmeze un elicopter similar, folosit deja de un an de forţele aeriene spaniole.

H215 însumează toate performanţele modelelor anterioare de Puma şi Super Puma din această categorie de elicoptere.

„Acest elicopter are o modificare fundamentală faţă de vechile modele şi aceasta este avionica. Este un avantaj din mai multe motive. În primul rând e vorba de un cockpit digitalizat. Acesta îi oferă pilotului un avantaj extraordinar. Poate vedea toate datele într-un singur ecran. Înainte, verificarea se făcea pe diverse indicatoare, acum pe un singur ecran e toată informaţia”, explică Alfonso Maria Reyes, pilotul unui astfel de elicopter.

Cei care pilotează acest tip de elicopter spun că noua tehnologie de la bord permite menţinerea automată a aparatului asupra punctului de interes fără ca pilotul să fie nevoit sa atingă manşa.

Şi vechea problemă a stabilităţii la aterizare în condiţii de vizibilitate redusă a fost eliminată, pentru că, în noua versiune, centrul de greutate a fost modificat.

România deţine modelele vechi de Puma şi Super Puma pe care le întreţine şi le updatează din punct de vedere tehnologic la diverse fabrici militare din Israel.

O dată cu începerea producţiei la Braşov, aviaţia militară va putea achiziţiona elicoptere din noul model H215. Investiţia totală este de 50 de milioane de euro.

Vezi imaginile AICI

 

70 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 3 =