Caută
Close this search box.

Primim ”cetăţenie energetică”, începând cu anul 2020

Jumătate din cetățenii Uniunii Europene – inclusiv comunități locale, școli și spitale – își vor produce singure electricitate din surse regenerabile până în 2050 şi vor deveni „cetăţeni energetici”. În România, legea va oblige primăriile să de aviz de contrucție doar imobilelor ”pasive”, care își produc singure energia, începând cu 2020 – adică peste trei ani! Studiile specialiștilor spun că acest lucru va da peste cap tot sistemul energetic actual.

Un studiu efectuat de către firma de consultanță olandeză CE Delft evaluează pentru prima dată potențialul de generare a energiei electrice descentralizate pe întreg continentul. Această directive în consumul de energie a fost dat politic de Parlamentul European.

Studiul a constatat că 264 de milioane de oameni din Europa ar putea produce propria lor energie electrică din surse regenerabile până în 2050. În România, obligiaţia de a construi doar case independente energetic se va aplica din anul 2020.

Suedia este de așteptat să fie lider în acest domeniu, cu aproape 80% din populație aptă de a produce propria energie, până în 2050.

Germania și alte țări ale UE, cum ar fi Țările de Jos au fost oferite ca exemplu pentru modul în care apără producția de energie la scală mica, de către gospodăriile populației, care pot vinde energia electrică în surplus în rețea la un preț garantat de stat.

În acest moment, în Germania, sunt peste tot panouri solare pe acoperișuri.

În schimb, în Spania, există o ”taxă pe soare”, ceea ce face să fie foarte scumpă instalarea panourilor solare pe acoperișuri sau capacitatea de stocare a energiei la domiciliu. Asta pentru că piața a fost proiectată pentru marii jucători, nu pentru actori mici. Ce însemă acest lucru? O rețea energetică națională este formată din producători, transportatori și consumatori de energie electrică.

Noua directivă va scoate de piaţă marii producători de energie

În fiecare secundă, cantitatea de energie intrată în rețea de la producători trebuie să fie egală cu energia consumată la capătul celălalt d ecătre consumatori.

Dacă se produce mai mult sau mai puțin decât se consumă, întregul sistem intră în colaps, adică se stinge lumina, cu pierderi economice uriașe. Pentru evitarea unui asemnea incident, se face echilibrarea rețelei. Adică există un centru de comandă, unde transportatorul se află în legătură permanent cu producătorii de energie. Când curba de consum este mai mica decât cea de producție, inginerul de la pupitrul de echilibrare pune mâna pe telefon și sună producătorii să micșoreze producția. Dacă consumul este mai mare, echilibratorul cere mărirea producției.

Ce se va întâmpla însă când la sistem se vor conecta producători care nu pot fi sunaţi din centrul de comandă al echilibrării energetice a reţelei naţionale pentru a li se cere micşorarea sau mărirea producţiei, de pildă?

Pe de altă parte, prin noua directivă vor fi scoşi de piaţă marii producători de energie verde, pentru că nu va mai fi nevoie de ei. Evident, ei nu sunt mulţumiţi…

Tranziția către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon

Studiul a fost comandat de către ONG-uri de mediu Greenpeace și Friends of the Earth Europe, în asociere cu energiile Federația Europeană Regenerabile (EREF) și Federația Europeană pentru Cooperativelor Regenerabile de Energie (REScoop.eu).

Împreună, ei cer Comisiei Europene să legifereze așa-numita “cetățenie energetică” în cadrul inițiativei Uniunii Energiei.

Aceşti “cetățeni energetici” pot face tranziția către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon, folosind vehiculele electrice care pot stoca energie și boilerele inteligente care încălzesc apa atunci când cererea de energie electrică este scăzută. Adică, maşina electrică va fi conectată la reţeua casei şi va înmagazina energie în surplus produsă de fotovoltaicele sau morile de vânt ale casei, pentru a le da înapoi reţelei când este nevoie.

De asemena, se pune problema aparatelor casnice inteligenete care să facă singure echilibrarea reţelei. Maşina de spălat, de exemplu, va funcţiona doar în momentele când este surplus de producţie energetică.

Susținătorii conceptului de “cetățeni energetici”, spun, deasemenea, că noțiunea include o arie de aplicare mai largă decât a gospodăriilor individuale care amplasează panouri solare pe acoperișurile lor. Aceasta acoperă, de asemenea, municipalități, școli, spitale sau clădiri guvernamentale, precum și întreprinderile mici cu mai puțin de 50 de angajați.

Comisia Europeană urmează să prezinte o revizuire a Directivei privind energia regenerabilă și Inițiativa formării pieței în luna decembrie a acestui an sau la începutul anului viitor. Ambele acte legislative sunt considerate cruciale pentru a reglementa participarea activă a cetățenilor în tranziția către energia din surse regenerabile.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri