Producătorii britanici fac apel la premierul Theresa May să renunțe la amenințarea că retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană nu va fi urmată de un nou acord comercial. Reprezentanții unui sector care reprezintă circa 10% din economia națională susțin că ar fi primii afectați de apariția unor bariere comerciale, transmite Reuters.

May urmează să declanșeze miercuri procedura pentru Brexit, cu o durată de doi ani. Ea a avertizat celelalte 27 de state membre ale UE că preferă să nu încheie niciun acord, decât să accepte unul defavorabil. Prioritatea prim-ministrului o reprezintă controlul asupra imigrației, iar pentru asta este de acord să renunțe la avantajele pieței comune și ale uniunii vamale.

„Ideea că poți pleca cu mâinile goale poate fi o tactică de negociere, dar în realitate ar da o lovitură riscantă și costisitoare”, a afirmat luni Terry Scuoler, liderul EEF, grupul de lobby al producătorilor din Regatul Unit.

În lipsa unui nou acord, comerțul între Regatul Unit și UE ar fi supus reglementărilor și tarifelor Organizației Mondiale a Comerțului. Automobilele, produsele chimice și mașinile-unelte exportate de britanici în Europa ar putea fi supuse unor tarife vamale de 5,3%, în medie. Ca valoare, puțin peste jumătate din exporturile țării au loc către parteneri din Uniunea Europeană. Multe fabrici contează pe libera circulație a produselor implicate în procesele de fabricație.

Ministrul pentru Brexit, David Davis, a recunoscut că după referendumul de anul trecut privind retragerea Regatului Unit din UE, guvernul nu a evaluat impactul economic al unei eventuale ieșiri fără un nou acord comercial.

Analistul politic Aarti Shankar a afirmat luni că o cooperare vamală completă ar trebui să fie inclusă într-un acord cuprinzător de liber schimb, care după părerea sa este „perfect realizabil”. El a reamintit că UE are acorduri privind facilitățile vamale cu alți parteneri, printre care Elveția și Canada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.