Caută
Close this search box.

Regulamentul pentru BAC se modifică din 2018

Bacalaureat

Bacalaureatul din 2018 va avea modificări substanţiale, apreciate de specialişti ca fiind binevenite. Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor a confirmat faptul că se va aplica noul model, ceea ce înseamnă că Bacalaureatul va oferi o nouă perspectivă asupra literaturii romane, dar şi a modului de analiză şi de interpretare a textului.

Nemodificate însă rămân anumite reguli pe care toţi candidaţii trebuie să le respecte dacă nu-şi doresc să fie eliminaţi din examen.

Una dintre ele spune că elevii nu au voie să aibă asupra lor dicţionare, notiţe, manuale, însemnări diferite, telefoane mobile sau orice alt mijloc de comunicare prin care ar putea beneficia de ajutor pentru rezolvarea diferitelor exerciţii din cadrul examenului.

Indiferent dacă aceste obiecte au fost sau nu folosite, intenţia este pedepsită prin eliminarea din examen, iar participarea la probele următoare este anulată, la fel şi recunoaşterea, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate de elevi anterior momentului eliminării.

O altă regulă care-i înspăimântă pe candidaţi este cea a supravegherii audio şi video, de care nu scapă nici în 2018.

Dintre schimbările importante ce apar în legătură cu subiectele de la disciplina Limba română pentru Bacalaureatul 2018 pot fi menţionate:

• Subiectul I vine cu modificări legate de modul de evaluare a competenţelor, fără să se mai pună deloc accent pe învăţarea unor noţiuni neaplicabile. De asemenea, s-a eliminat cerinţa pur tehnică a construcţiei textului, s-a impus o abordare mai prietenoasă, mai lesne de înţeles şi de interpretat, adăugându-se şi un text scurt argumentativ. Deci va apărea un text non-literar, iar elevii vor avea câteva cerinţe total diferite de cele din prezent.

• Subiectul al II-lea aduce o noutate majoră, un text la prima vedere dintr-un anumit gen literar (epic, liric, dramatic), elevii fiind obligaţi să argumenteze de ce textul aparţine unui gen literar, astfel încât vor demonstra că ştiu să lege teoria unui curent literar de textul din foaia de examen.

• Subiectul al III-lea nu suporta însă modificări spre dezamăgirea multor profesori, dar mai ales a elevilor, în sensul că aceştia din urmă vor fi obligaţi în continuare să înveţe pe de rost opere literare. Există însă o schimbare în noul model referitor la faptul că sunt doar trei repere în loc de patru.

FOTO: a1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri