Caută
Close this search box.

România ar putea intra în ”colapsul gunoiului”: taxa pentru groapa de deșeuri se percepe ilegal de la cetățeni

Orașul Orșova se află, de două săptămâni, în stare de alertă din cauza gunoaielor pe care nu le mai ridică nimeni din ianuarie. Acestă situaţie a fost declanșat de noua taxa de gropă de gunoi, pe care nimeni nu vrea să o plătească la Orșova. Problema s-ar putea extinde în întreaga țară, în scurt timp. Primarul oraşului dunărean ne-a explicat de ce…

De la 1 ianurie, în România a fost introdusă o taxa de 80 de lei pe fiecare tonă de gunoi dusă la groapă. Operatorul de salubritate din Orşova a cerut primăriei să paseze taxa la producătorii de deșeuri, cetățeni și firme, dar autoritățile locale au refuzat. În acest context, firma de salubritate nu a mai ridicat gunoiul. Care a început să se strângă mormane.

Taxa nu poate fi percepută decât de la operator

”Legea este foarte clară: taxa este percepută de administratorul gropii de la operatorul de salubritate care duce gunoiul acolo. Nu scrie nicăieri că taxa trebuie luată de la cetățeni. Dacă nu am bază legală, nu pot cere bani cetățenilor, pentru că intru în ilegalitate. De aceea am decretat starea de alertă, conform legii, pentru a putea strange gunoiul. Vom înființa un serviciu propriu al primăriei pentru ridicarea deșeurilor și rezolvăm problema”, ne-a declarant în exclusivitate Marius Stoica, primarul Orșovei.

L-am întrebat pe primar dacă orașele care au introdus noua taxa de groapă în facturile cetățenilor au procedat ilegal, iar Marius Stoica ne-a spus că: ”Nu pot să mă pronunț în numele altora,dar legea este clară și, în consecință, logica simplă ne dă răspunsul clar”.

Problema gunoiaelor se dezbate în Parlament

Săptămâna viitoare se va discuta în cadrul Comisiilor de specialitate din Parlament modificarea legislaţiei privind Fondul pentru Mediu.

Federaţia Natională PRO AGRO şi PATROMAT au trimis un memoriu referitor la gestionarea gunoaielor prin care atrage atenţia asupra degringoladei în care se află problema deșeurilor din România.

Concret, deși se strânge o taxă de la firmele care introduc pe piață, odată cu produsele lor, diferite ambalaje – pentru ca la final să se facă strângerea selectivă a deșeurilor -, nimeni nu urmărește cum se selecționează aceste ambalaje și unde merg banii.

De semenea, ”din stațiile de sortare în care România a investiti bani, nu funcționează nici 10%”, ne-a spus Iulian Horneț, patronal unei firme de aparatură pentru reciclat deșeuri.

Horneț ne-a explicat că Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție 280 de milioane de euro – la care România trebuie să participe cu doar 10% -, pentru rezolvarea problemei gunoaielor. ”Nu s-au accesat mai mult de 7% din fonduri”, ne-a spus Horneț, care a adăugat că țara noastră riscă să intre anul viitor, dacă nu chiar anul acesta, în ”criza gunoaielor”. Adică se vor depozita deșeurile pe marginea drumurilor…

Prin proiectele înaintate de Federaţia Natională PRO AGRO şi PATROMAT se propune selectarea și procesarea deșeurilor pe bani europeni, pe un model german. Adică, selctarea biodegradabilelor într-un container, iar nedegradabilele în alt container. Selectarea celor din urmă se va face la centrele specializate.”Am propus ca biodegradabilele să fie transformate în energie, prin piroliză, pirogazare sau transformare în peleți, prin tehnologie românească, brevetată”, ne-a mai spus Iulian Horneț.

Ce este starea de alertă

Starea de alertă se declară potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgentă.

Situaţia de urgenţă reprezintă un eveniment excepţional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante.

Starea de alertă nu restrânge drepturile constituţionale ale locuitorilor din zona pentru care s-a instaurat, aşa cum se întâmplă în cazul stării de urgenţă.

”Statul român riscă condamnarea din partea Curții Europene de Justiție„

”În vederea conformării cu acquisul comunitar în general și în mod special la Directiva 1999/31/CEE privind depozitarea deșeurilor prin Programul Operational Sectorial de Mediu (POS MEDIU), în România s-au finanțat la nivelul județelor sisteme integrate de managementul deșeurilor, care cuprind atât închiderea depozitelor de deșeuri neconforme, cât și construirea de depozite conforme în vederea eliminării finale a deșeurilor.

În cazul nerespectării prevederilor comunitare, statul român riscă condamnarea din partea Curții Europene de Justiție”, a comunicat Ministerul Mediului în legătură cu subiectul gropilor de gunoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri