Caută
Close this search box.

Românii își pot face transplantul pulmonar în Turcia

Ministrul Sănătății, Florian Bodog  a anunțat marți că a primt oficial răspunsul de la Spitalul AKH privind deblocarea efectuarea transplantului în această unitate medicală din Turcia pentru România.

,,Am convenit un anumit  număr de cazuri care vor fi rezolvate de spitalul AKH. În acelaşi timp spitalul AKH ne oferă posibilitatea de a participa la un program de urmărire şi de monitorizare a activităţii pe care noi o facem în vederea demarării procedurii de transplant în România. În acelaşi timp vreau să vă spun că dânşii vor face și un program de training. Universitatea din Viena şi-a manifestat intenția de a face un program de training pentru specialiştii români care vor activa în acest domeniu. Să se pregătească şi alte echipe decât cele care au fost pregătite în diferite centre din Europa. Scrisoarea este semnată de managerul clinicii.

Începând de astăzi, Centrul „Sfânta Maria” va fi inclus în Programul Naţional de Transplant Pulmonar şi depinde doar de echipa medicală de acolo şi de managementul echipei medicale şi managementul pacientului ca ei să poată să pornească transplant pulmonar la momentul la care vor considera că îl pot face în siguranţă pentru pacienţi.

(…) Este şi o condiţie pusă de către Clinica AKH ca România după modelul Ungariei să dezvolte în timp de un an un program propriu de transplant pulmonar,,.

Acesta a facut referire la faptul că o clinică privată din România a depus dosarul pentru a fi acreditată pentru transplant pulmonar.

,,Din ceea ce mi-au comunicat cei de la Agenția Naționlă pentruTransplant (ANT) au existat două întâlniri cu persoana responsabilă din partea acestei clinici pentru acest program şi pentru a ţine legătura cu ANT. Au fost două întâlniri în care li s-a solicitat să completeze dosarul depus. Dosarul depus la ANT este incomplet. Li s-a cerut să facă dovada echipei care are experienţă în transplant şi până acum acest document nu a fost depus”, a precizat ministru.

El a  spus că pentru moment pentru prima etapă clinica AKH s-a angajat că facă zece transplanturi pulmonare pentru România.

Pe liste de aşteptare sunt cinci pacienţi în evaluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri