Caută
Close this search box.

Roşii cu gustul de odinioară: Cultivate de un preot-cercetător, vor ajunge în supermarketuri

Roşii

Primele roşii Buzău 1600, un soi creat în anii ’80 şi considerat de cercetători atât aliment, cât şi medicament, vor ajunge în magazinele Lidl în această vară.

Trei producători vor cultiva pentru retailerul german răsadurile produse de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

Lăsate de cultivatori în colţul destinat uzului personal, pentru că sunt mult mai perisabile decât hibrizii de generaţie nouă, soiurile Buzău 1600 şi 22, despre care cercetătorii susţin că sunt atât aliment, cât şi medicament (au conţinut mare de licopen – o substanţă anticancerigenă), au şansa de a reveni în atenţia românilor aflaţi în căutarea gustului de odinioară.

„Aceste soiuri sunt creaţii din anii 80, tradiţionale pentru România. Sunt soiuri apreciate pentru formă şi aromă, dar neglijate în ultimii ani de marii cultivatori din cauza apariţiei hibrizilor care fac fructe multe mai rezistente în timp. Acestea rezistă undeva la 10 zile dacă sunt culese mai devreme, faţă de hibrizi care fac fructe ce se pot păstra şi luni de zile de la recoltare. De aceea, legumicultorii le cultivă doar pentru uzul personal”, a explicat pentru economica.net dr. inginer Costel Vânătoru din cadrul SCDL Buzău, inventatorul celorlalte trei soiuri testate de Lidl.

Costel Vânătoru este ”părintele” a 22 de soiuri noi de legume obţinute prin cercetare: 15 soiuri clasice omologate şi brevetate, trei hibrizi, şi alte patru soiuri pentru care se aşteaptă răspuns de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci în vederea brevetării.

În timpul săptămânii, Costel Vânătoru este horticultor şi cercetător de succes. Duminica slujeşte la Catedrala Arhiepiscopală Veche din Buzău. Este convins că are două misiuni în viaţă: vocaţia religiei şi pasiunea pentru cercetare, ale cărei rezultate i-ar putea ajuta pe semeni.

Lucrează de peste 30 de ani în horticultură. Este primul român care a reuşit să cultive în ţara noastră o plantă benefică în tratarea diabetului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri