Caută
Close this search box.

Rușii ar fi bombardat din greșeală aliații sirieni, Moscova dezminte

 

Coaliția internațională contra grupării Stat Islamic (SI) a indicat miercuri că rușii i-au bombardat din greșeală pe aliații săi sirieni, aproape de Al-Bab, în nordul Siriei, o informație dezmințită de Moscova, transmite AFP.

Potrivit generalului american Stephen Townsend, aflat la comanda forțelor militare ale coaliției, avioane ale regimului sirian și ruse au bombardat marți sate controlate de grupuri arabe aliate ale coaliției, aproape de Al-Bab.

„Cred că rușii se gândeau că (satele) erau ocupate de Stat Islamic (SI)”, în timp ce acestea se găseau în realitate în mâinile coaliției arabe siriene, o componentă a Forțelor Democratice Siriene (FDS), aliate ale SUA și coaliției internaționale, a explicat generalul Townsend, citat de Agerpres.

Militarii americani i-au atenționat pe cei ruși printr-o linie specială de comunicații, iar atunci aceștia au „oprit bombardamentul lor”, a adăugat generalul.

Rusia a dezmințit în schimb că ar fi efectuat lovituri, confirmând în același timp existența unui schimb de informații pe linia respectivă.

În timpul acestui schimb, „reprezentantul US Air Force și-a exprimat îngrijorarea că avioane siriene și ruse lovesc neintenționat grupuri controlate de americani, vrând să vizeze SI”, a precizat ministerul rus al Apărării.

„Această informație a fost luată în considerare de comandamentul rus. Nu a existat nicio lovitură efectuată de aviația siriană sau rusă asupra locurilor indicate de americani”, a continuat ministerul.

Incidentul ilustrează cât de complexă a devenit situația pe teren aproape de Al-Bab, un oraș situat nu departe de frontiera turcă, notează AFP.

„Sunt trei armate și o forță inamică ( gruparea Stat Islamic-n.r.), reunite în aceeași zonă”, a subliniat miercuri generalul Townsend, referindu-se la forțele regimului, forțele turce și la alianța arabo-kurdă FDS.

Aceste armate ar trebui „să rămână concentrate” asupra SI „și nu să se lupte deliberat sau accidental”, a apreciat acesta.

Conform generalului american, bombardamentul rus a rănit sau ucis luptători ai coaliției arabe siriene, dar nu a dat un bilanț.

Consilieri militari americani se aflau la patru sau cinci kilometri de locul bombardamentelor, a precizat el.Ei au fost cei care au dat alarma și au permis prevenirea rușilor pentru a opri atacul, a mai spus Townsend.

Al-Bab era un bastion important al grupării SI în nordul Siriei. Dar forțele turce și grupările rebele siriene aliate au reușit să recucerească orașul săptămâna trecută, după săptămâni de luptă înverșunată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri