Caută
Close this search box.

Se deschide Târgul de Carte de la Leipzig cu Lituania invitat de onoare. Se pregăteşte România

România participă cu un stand și un amplu program de evenimente la Târgul Internațional de Carte de la Leipzig, care se desfășoară în perioada 23 – 26 martie. La ediţia din acest an, Lituania este invitat de onoare.

Programul românesc din acest an la cel mai important târg de carte dedicat promovării lecturii și literaturii contemporane, Leipziger Buchmesse, este unul special, gândit ca o avanpremieră la ediția din 2018, când România va fi țară invitată de onoare, informează ICR Berlin.

”Ne bucurăm foarte mult că în 2018, după 20 de ani de la prima apariție cu acest statut a României la Leipzig, vom putea să aducem autorii și cărțile din literatura română, o literatură atât de interesantă, aproape de publicul german”, a mărturisit Oliver Zille, directorul Târgului de Carte de la Leipzig, citat de ICR Berlin.

Peste 20 de invitați iau parte la evenimentele plănuite pentru ediția din acest an a Leipziger Buchmesse: scriitori, traducători, editori și manageri culturali. În centrul atenției vor fi două teme: promovarea autorilor tineri și celebrarea apropierii centenarului Unirii.

Pentru a aduce cât mai bine în atenția cititorilor germani literatura română tânără, organizatorii au conceput un format special de eveniment: ”Disco Titanic: Literatura Română Tânără”, un proiect prin care trei scriitori români contemporani consacrați — Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu și Filip Florian — recomandă, fiecare, câte doi autori români necunoscuți în spațiul literar german. Pe lista acestora din urmă se află nume precum: T.O. Bobe, Simona Sora, M. Duțescu, Radu Pavel Gheo, Adina Rosetti și Dan Coman.

Programul evenimentelor este completat de două mese rotunde pe teme de istorie și cultură, precum și de evenimente dedicate unor autori români traduși deja în limba germană (Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu, Filip Florina, Daniel Bănulescu sau Alexandru Ecovoiu).

Un eveniment aparte îl constituie masa rotundă dedicată literaturii pentru copii și tineret, la care iau parte scriitorii Ioana Nicolaie, Adina Rosetti și T.O. Bobe.

Standul României de la Leipzig găzduiește și o serie de evenimente organizate de Pop Verlag, o editură care, de ani de zile, promovează consecvent literatura română în spațiul de limbă germană.

Ca un preambul la ediția din acest an a Leipziger Buchmesse, în luna septembrie a anului trecut, opt editori germani, austrieci și elvețieni, alături de directorul Târgului de Carte de la Leipzig au sosit la București pentru o serie de întâlniri profesionale cu editorii români, în vederea stimulării numărului de traduceri din limba română în limba germană, amintește ICR Berlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri