Premierul britanic Theresay May se pregăteşte să delanşeze procedura Brexit în ultimele două săptămâni ale lunii martie după ce reprezentanţii Parlamentului britanic i-au acordat permisiunea de a demara discuţiile cu oficialii UE privind părăsirea Marii Britanii a blocului comunitar, informează bbc.com.

Theresa May va putea iniţia astfel procesul Brexit, după ce Parlamentul a aprobat legislaţia luni noapte acordând guvernului puterea de a invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

Camera Comunelor a respins luni seară amendamentele propuse de Camera Lorzilor privind planul Guvernului Theresa May de lansare a procedurii de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Amendamentul care prevedea garanţii destinate imigranţilor din alte state UE prezenţi în Marea Britanie a fost respins cu 335 de voturi la 287. De asemenea, un amendament privind necesitatea unui vot în Parlament pe tema eventualului acord între Londra şi Bruxelles a fost respins cu 331 de voturi la 286.

Se aşteaptă ca proiectul de lege privind planul declanşării procedurii Brexit să primească consimţământul Reginei Elisabeta a II-a.

Victoria Theresei May in Parlament îi va permite premierului britanic să negocieze prcedura Brexit liberă şi să îşi consolideze puterea în Partidul Conservator. Ea se confrunta simultan cu scoaterea Marii Britanii din UE dar şi cu o altă provocare constituţională: noul referendum privind independenţa Scoţiei.

Acum, proiectul de lege privind planul declanşării procedurii Brexit va fi retrimis în Camera Lorzilor. Teoretic, poate fi modificat din nou, dar este puţin probabil ca lorzii să încerce tergiversarea lansării procedurii de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. După aprobarea în Camera Lorzilor, legea va fi trimisă spre ratificarea simbolică de către regina Elizabeth a II-a. Guvernul Theresa May va putea apoi să înştiinţeze oficial Bruxellesul, prin activarea unei clauze a Articolului 50 al Tratatului Lisabona, în legătură cu decizia de ieşire din Uniunea Europeană.

67 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 8 =