Torționarul Ion Ficior a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție( ÎCCJ) la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității.

Fostul comandant al lagărului de muncă de la Periprava a fost acuzat de moartea a peste 100 de deţinuţi politic, între 1958 şi 1963.

CITEŞTE si Mitică Popescu, mărturisiri cutremurătoare din lagărul condus de Ficior. Torţionarul îşi aşteaptă azi sentinţa

ÎCCJ a susținut, practic, pedeapsa dată de magistrați în prima instanță, respectiv de 20 de ani de închisoare. Atunci, instanța Curţii de Apel Bucureşti a arătat, în motivarea deciziei, că regimul de detenţie instaurat la Periprava şi Colonia Grind era deosebit de dur, deţinuţii fiind bătuţi, înfometaţi şi lăsaţi fără asistenţă medicală, iar în momentul în care vreunul dintre ei murea, gardienii replicau că se cheltuieşte mai puţin pentru hrană.

Verdictul Curții este o victorie pentru victime, spune istoricul Adelina Țințariu.

„(Decizia n.red) reprezintă o mare victorie pentru victime, nu neapărat pentru istorici, care aşteptau de 27 de ani o aşa sentinţă. Sperăm că nu e ultima. Sunt multe cazuri ce trebuie investigate. Reprezintă un pas important spre această asumare a trecutului comunist. Statul acceptă trecutul și încearcă să rezolve pe cât se poate”, a spus istoricul, potrivit digi24.ro.

FOTO: rtv.net

116 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 2 =