Caută
Close this search box.

Turcia: Peste o sută de condamnări a unor membri ai PKK

 

Peste o sută de persoane au fost condamnate de un tribunal turc la pedepse cuprinse între 1 și 21 de ani de închisoare într-un proces contra unor opozanți kurzi acuzați de apartenență la ramura urbană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), relatează AFP.

Acest proces, demarat în 2009, vizează în principal Uniunea Comunităților Kurde (KCK), o organizație clandestină considerată de autoritățile turce ca fiind ramura urbană a PKK, o formațiune calificată drept „teroristă” de Ankara, Washington și Bruxelles.

Tribunalul din Diyarbakir, principalul oraș din sud-estul cu majoritate kurdă al țării, a condamnat marți 111 persoane la pedepse cu închisoarea, în special pentru „apartenență la o organizație teroristă”, „administrare a unei organizații teroriste” și violarea legilor privind adunările și manifestațiile. Un număr de 43 de persoane au fost totodată achitate.

Printre acuzați, se numără Kamuran Yüksek (foto), copreședintele Partidului pentru Pace și Democrație (BDP), o formațiune legată de principalul partid prokurd HDP, care a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, precum și Ahmet Türk, veteran al cauzei kurde și fost primar al orașului Mardin (sud-est), care a fost condamnat la un an și trei luni de închisoare cu suspendare.

Nicio punere în detenție nu a fost solicitată, avocații apărării dorind să facă apel la această decizie.

Violențele între PKK și Ankara au fost reluate în vara lui 2015, după ruperea unui fragile încetări a focului vizând să pună capăt unui conflict care a făcut mai mult de 40.000 de morți din 1984.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri