Caută
Close this search box.

Un nou satelit de monitorizare a Terrei, lansat în cadrul programului Copernicus

 

O rachetă Vega a plasat pe orbită un satelit Sentinel-2B în cadrul programului de observare a Pământului Copernicus coordonat de Comisia Europeană în parteneriat cu Agenția Spațială Europeană, după ce a decolat luni din Centrul spațial Kourou, din Guyana Franceză, relatează AFP.

Decolarea rachetei a avut loc la ora locală 22.49 (01.49 marți GMT), a anunțat Arianespace, societatea care gestionează lansările.

În prima misiune de succes din acest an și cea de a noua din 2012, lansatorul ușor Vega a ridicat fără dificultăți la decolare satelitul cu masa de 1.130 kg.

La aproape 58 de minute mai târziu, Vega a lansat pe orbită satelitul Sentinel 2-B.

Construit de Airbus, acest satelit de observare este cel de al patrulea din programul Copernicus lansat de Arianespace, transmite şi Agerpres.

Societatea a plasat deja pe orbită satelitul Sentinel-1A în aprilie 2014 cu o rachetă Soyuz, Sentinel-2A în iunie 2015 cu lansatorul Vega și Sentinel-1B în aprilie 2016, din nou cu o rachetă Soyuz.

Sentinel-2B este dedicat în principal monitorizării terenurilor inundate și a zonelor de coastă la scară planetară.

Satelitul Sentinel 2-B va putea parcurge întreg Pământul în cinci zile, adunând date despre vegetație, păduri, soluri și habitate.

Potrivit Arianespace, frecvența crescută a monitorizării Terrei va permite un progres „în prezicerea și controlul comportamentelor vegetației și al poluării acvatice”.

De asemenea, este cel de al treilea succes consecutiv pentru Arianespace în acest an, după misiunile reușite ale Soyuz la sfârșitul lui ianuarie și a Ariane în februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri