Comisia Europeană este obligată din punct de vedere legal să ia măsuri de introducere temporară a cerințelor de viză pentru cetățenii americani, având în vedere că Statele Unite nu acordă încă acces fără vize pentru cetățenii din cinci state membre.

În rezoluția adoptată în această săptămână, deputații cer Comisiei să adopte măsurile legale necesare ”în termen de două luni”. Textul redactat de Comisia pentru Libertăți Civile a fost adoptat prin vot liber cu ridicare de mâini. Cetățenii din Bulgaria, Croația, Cipru, Polonia și România nu pot intra pe teritoriul american fără vize, în timp ce cetățenii americani pot călători în toate statele Uniunii fără viză.

Conform mecanismului de reciprocitate a vizelor, dacă un stat terț nu ridică cerințele de viză în termen de 24 de luni de la notificarea non-reciprocității, Comisia trebuie să adopte un act delegat – la care Parlamentul și Consiliul pot obiecta – suspendând ridicarea vizelor pentru cetățenii statului respectiv pentru 12 luni. Ca urmare a notificării non-reciprocității la 12 aprilie 2014, Comisia ar fi trebuit să reacționeze înainte de 12 aprilie 2016.

20160707_EP-039214D_CCR_078

În ciuda cererilor repetate ale deputaților, nu a luat încă nicio măsură legală. Canada impune și ea vize pentru cetățenii bulgari și români, dar a anunțat ridicarea lor la 1 decembrie 2017. În aprilie 2014,Comisia a primit o notificare referitoare la faptul că cinci state nu își respectă obligațiile față de Uniunea Europeană privind sistemul de reciprocitate a vizelor de călătorie: Australia, Brunei, Canada, Japonia și Statele Unite. Australia, Brunei și Japonia au ridicat cerințele de viză pentru toți cetățenii europeni, iar Canada o va face începând din decembrie 2017.

„Criteriul de reciprocitate a vizelor este unul dintre criteriile fundamentale ale politicii Uniunii în materie de vize. Acest criteriu presupune la nivel general că cetățenii Uniunii ar trebui să fie supuși acelorași condiții atunci când călătoresc spre o țară terță ca și resortisanții țării terțe respective atunci când călătoresc spre UE. De asemenea, mecanismul de reciprocitate a vizelor implică inițierea unei proceduri cu termene precise și acțiuni care ar trebui întreprinse în situații de nereciprocitate. Astfel, mecanismul presupune că dacă țara terță nu a eliminat obligativitatea vizelor în termen de 24 de luni de la data publicării notificărilor, regulamentul impune Comisiei să adopte un act delegat care suspendă temporar, pentru o perioadă de 12 luni, exonerarea cetățenilor țării terțe respective de obligația de a deține viză. M-am exprimat în favoarea adoptării unui act delegat de către Comisie prin care să se suspende temporar exonerarea de la obligația de a deține viză pentru cetățenii țărilor terțe care nu au eliminat obligația de a deține viză pentru cetățenii anumitor state membre în termen de 24 luni de la data publicării notificărilor în acest sens deoarece consider esențială respectarea criteriului fundamental al reciprocității vizelor, aspect de care să se bucure inclusiv cetăţenii români“, a comentat europarlamentarul Daniel Buda.

153 Vizualizări

1 COMENTARIU

  1. Teoretic, pare posibil, chiar probabil, insa actiunea este mai degraba dorinta Germaniei si Frantei de a iesi si mai mult de sub tutela USA(prima) si de a un raspuns „pe masura”(Franta) dupa ce D. Trump a cam pus Parisul la colt…deci s-ar putea ca USA sa cedeze acestei cerinte, insa sansele -la zi – sunt mai mari sa nu o faca, iar UE va trebui sa se faca ca ploua, pentru ca cei mai multi turisti in Europa sunt americanii care si cheltuiesc cel mai mult, dintre toate natiile.Totusi, daca Germania si Franta vor insista pe problema, cateva tari vor cere tratament separat, si sunt sigur de Olanda si Italia si -poate- Spania, cea ce va satisfice traseul American in Europa, desigur varful vizitelor fiind facute in Anglia, care chiar daca ramane in UE nu va accepta asa ceva(adica cererea imperioasa a Germaniei si Frantei)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here