Caută
Close this search box.

Lansare inedită: Schiță fashion și artă vestimentară din zona Năsăudului

Vineri, 7 aprilie, ora 19:00, în Spațiul Expozițional „Livka art and beauty” din strada Armoniei nr.1, București, are loc o lansare inedită în arta vestimentară ce aparține Taniei Furnea, artist vizual, o tânără talentată care crede în amprenta tradițională interpretată în cheia modernă.

Colecția primăvară/vară, „I AM HERE”, pe care Tania Furnea o lansează vineri, aduce în atenția pasionaților de fashion și frumos, o familie de rochii și cămăși cu croi și broderie manuală tradițională din Țara Năsăudului.

Marca personală a colecției o reprezintă mânecile bufante, specifice cămășilor românești, și broderia optzecistă din Țara Năsăudului, lucrată manual pentru această prezentare chiar de sătencele de pe Valea Someșului.

„I am here” este provocarea artistică a Taniei, care, pe veșmintele sale, aduce cusăturile năsăudene în dreptul inimii. Astfel, ea recunoaște însemnele frumosului din casele transilvane, așa cum a fost el înțeles și redat în perioada comunistă. Conceptul „I am here” urmărește reînsuflețirea stilului folosit de câteva generații de femei din zona Năsăud, la finalul secolului trecut.

Este prima colecție de sine stătătoare a Taniei, după cel mai recent experiment al său, când s-a jucat cu broderia specifică Năsăudului, potrivind-o pe haine din denim.

Lansarea colecției se petrece în cadrul unei expoziții-eveniment, care – alături de rochii și cămăși, aduce în fața publicului și cincizeci dintre desenele creatoarei.

“Vă invit la o incusiune grafică în formele designului vestimentar năsăudean. Am copilărit la Năsăud, lumea bunicilor mei, care are o componentă a formelor încă nedescoperită, specifică marilor metropole. Sunt convinsă că liniile tradiționale din zona Năsăudului pot fi foarte actuale, chiar în trend, la New York de exemplu. Important este să vezi simplitatea lor, motiv pentru care desenele mele anticipează liniiile arhaice, dar contemporane, ale hainelor din noua colecție. În fond, mă definește contrastul dintre urban și rural, fără extravaganțe’’, a declarat artista.

“I AM HERE – cred că înseamnă pentru Tania conștientizarea propriei calități de artist față în față cu o provocare de mari dimensiuni care este motivul popular românesc din zona Bistriței. Trecut, prezent și viitor într-un produs artistic” , apreciază pictorul Francisc Chiuariu.

 

Tania Furnea, fiica legendarului poet și caricaturist Traian Furnea, s-a născut în orașul Năsăud, dar a crescut și a învățat la București. Are 24 de ani și a absolvit Facultatea de Arte Plastice, secția de grafică a Universității Naționale de Arte. În prezent, este în ultimul an de master, la UNArte, cu un proiect de simbioză între rural și urban.

TAINA 25” este o platformă de modă și de artă născută în Transilvania, fondată de artistul vizual Tania Furnea, în anul 2015.

Sponsori eveniment: VINARTE și LIVKA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri